АТИДЖЕ ВЕЛИ: СПЕШНИ МЕРКИ ЗА НАЙ-ЗАСЕГНАТИТЕ СЕКТОРИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ЗА ДА ПОЛУЧИМ ОТ ЕВРОПА 10,5 МЛН. ЕВРО

10,5 млн. евро е предвидената от Европа помощ, която българските земеделци ще получат заради войната в Украйна. Отделно към тях България може да добави още 21 млн. евро. Това съобщи евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели в интервю за NOVA NEWS. Тя е първият и единствен евродепутат от България, който е пълноправен член на земеделската комисия в Европарламента и отговаря за цялата Обща селскостопанска политика на Европа.

10,5 млн. евро са парите, предвидени за България. За да ги получим, трябва да ги поискаме като представим конкретни мерки, за които ще отидат. Тези средства, заедно с възможността за добавяне на още 21 млн. евро национални средства, трябва да са за най-засегнатите сектори. България трябва да е разработила конкретни мерки и инструменти. И да ги защитим незабавно, посъветва Вели.

Европа трябва да определи социалноикономически мерки за сигурността в областта на продоволствената автономия. Глобално нарастващите цени се отразяват и у нас. Може да има и доза спекула, но това засега не е доказано, коментира още евродепутатът от ДПС.

Всички предложения на ДПС залегнаха в декларацията на Европарламента, съобщи Вели.

Сред тях са използване на инструменти срещу спекула с цените, както и всеки от веригата на доставки да понесе своята отговорност във време на криза. В момента тежестта се понася от земеделците, преработвателите и крайните потребители, липсва отговорността на търговците, подчерта Атидже Вели.

Тя съобщи, че в момента в Брюксел цената на олиото във вериги, които имат представителства и у нас, е 1,80 – 3,60 евро или 3-7 лв. Средната заплата там е 1200 евро. В Страсбург цената на олиото е 2,20-3,50 евро.

„Трябва да се следва пазарният принцип, не бива да се ограничава износът на зърнени култури„, категорична бе Вели. Но акцентира върху ниските изкупни цени на зърното.

Не знам дали ще има производители, които ще искат да продават на тези ниски цени, на които иска правителството да купува. Цената на хлебната пшеница бележи ежедневен ръст на световните борси, каза Вели.

Цената на хляба не зависи само от реколтата, но и от цената на тока, както и от други фактори. През последната година има двойно увеличение на цените на зеленчуците, но секторът има нужда от финансова помощ, както и дългосрочна стратегия за развитие на земеделието“, категорична бе Вели.

Попитана за оценката на ДПС за 100-те дни на кабинета, както и за възможността да има предсрочни избори Атидже Вели припомни, че част от министрите са на практика във властта три пъти по 100 дни.

Оцеляването на правителството зависи от оцеляването на хората и бизнеса. Ако кабинетът е адекватен и осигури необходимите мерки за хората и бизнеса, би оцелял, категорична бе Вели.

ДПС е „за“ интеграцията на Северна Македония, категорично подкрепяме членството им в Европейския съюз, каза още Атидже Вели. Тя отбеляза, че Движението има категорична позиция и за военната помощ за Украйна. Тя е подкрепяща, защото България е лоялен и надежден партньор на НАТО, но трябва да се видят и конкретните параметри по предложението, които кабинетът ще внесе в парламента.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *