БАН прогнозира поне 50% скок в цените на храните до октомври

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Експертите предлагат да се предоставят помощи за производителите и за хората с ниски доходи. Мотивират се с три пъти по-високите цените на храните в сравнение с тези преди година; два пъти по-скъпо хлебното зърно, три пъти увеличено слънчогледово семе, горива и енергия. До новата реколта, при най-оптимистичния сценарий, храните ще продължават да поскъпват, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от БНР.

“Нашата прогноза, оптимистичната, е, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените. Песимистичният сценарий, който сме разработили, ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината – поне три-четири пъти или над 200%. Ако войната приключи, реалистичният сценарий е около 100%”, обясни експертът.

Ако войната в Украйна се проточи, се задава глобална продоволствена криза, прогнозира още Буюклиев. Песимистичната прогноза е за повишение до 200%, а реалистичният-до 100%

 от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *