Без безплатни чадъри и шезлонги по морето

от Kmeta.bg

Без безплатни и евтини чадъри и шезлонги се очертава да бъде това лято. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове заявиха, че на повечето морски ивици се очаква цените на плажните принадлежности да бъдат тези, които са заложени в концесионните им договори.

„Това, че сме защитили и сме спечелили дадената концесия с цена по договор не значи, че ще сложим тавана. За моя плаж, например, по концесионен договор цената ми е 10 лв. за чадър и 10 лв. на шезлонг, но аз тази година ще коригирам, спрямо предната, и най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лева”, заяви за БГНЕС Николай Димитров от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Миналото лято, заради пандемията, министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава антиковид мярка не се предвижда.

„В единия район цената е 9 лева, в другите два района цената е 10 лв. за чадър и 10 лв. за шезлонг. Всяка година нашият наем и нашата концесионна такса се индексира спрямо инфлацията, а тази година обявената до момента е 15-16%. Не можем да си позволим да поддържаме ниски цени на плажните принадлежности”, обясни концесионерът Николай Димитров.

Очертава се и сериозна криза със спасителите на плажа. Инструкторът към БЧК Васил Алексиев, който води към БЧК коментира, че от всички, които завършват курса едва 20% искат да бъдат морски спасители. Останалите предпочитат басейни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *