В началото на август в Копривщица ще се проведе XII Национален събор на българското народно творчество

На 5, 6 и 7 август 2022 г. в Копривщица ще се проведе XII Национален събор на българското народно творчество, съобщиха от Министерството на културата. Дванадесетотo издание на събора трябваше  да се проведе през м. август 2020 г., но поради пaндемията от Covid-19 две поредни години беше отлагано. 

Националният събор на българското народно творчество се провежда от 1965 г. насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на м. август. Негови организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките (ИЕФЕМ-БАН). 

По регламент ХІI Национален събор на българското народно творчество ще премине през два етапа на реализиране – регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват експерти от ИЕФЕМ-БАН. 

Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. До 1 юли 2022 г. в Министерство на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от отделните региони със съответните програми и времетраене на изпълненията. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури. 

От 2016 г. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на събора, а през 2022 г. беше утвърден и Регламент на събора. 

Със Статута и Регламента на събора можете да се запознаете тук: http://mc.government.bg/page.php?p=46&s=27&sp=13&t=26&z=950 

В предишното, единадесето издание на Националния събор българското народно творчество в Копривщица, което се проведе през 2015 г., взеха участие един индивидуален изпълнител и три самодейни фолклорни групи от община Мездра. 

С най-престижната награда – Плакет за цялостен принос за запазване на фолклорните традиции и Грамота за постижения в представянето, беше удостоен 83-годишният (по това време) народен инструменталист Георги Димитров, представител на НЧ „Наука-1919“ – с. Лик, който изпълни на окарина автентични северняшки народни мелодии. Той участва в събора за девети пореден път, като досега има пет златни медала за особени постижения в областта на автентичния фолклор. 

Грамота за постижения в представянето получи Мъжка фолклорна група (МФГ) „Змей Горянин” при НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино с ръководител Станимир Петров, която изпълни народните песни „Петлите пеят“ и „Наклала Ненка седенка“. Георги Димитров и МФГ „Змей Горянин“ осъществиха и звукозаписи за Българското национално радио. 

С грамоти за постижения бяха отличени Женска певческа група „Плетеница” при зверинското читалище, която се представи с песните „На бас се фаналe“, „Дос, дос, Доне ле“ и „Карамфилчето“, и Детска група за автентичен фолклор при НЧ „Наука-1919“ – с. Лик с ръководител Мариана Димитрова, която изпълни песните „Тука лани дойдохме“, „Вретенце, вретенце“ и „Баща ти има, Радо”“и народните танци „Шумадия“, „Карамфилчето“ и „Ломска ръченица“. 

Източник 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *