В Скопие министър Борислав Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в предприсъединителния процес към ЕС

Днес заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в третото заседание на Междуведомствената работна група за сътрудничество с Република Северна Македония „Европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, върховенство на закона“, което се състоя в Скопие.

От българска страна  участие взеха и заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, министърът на електронното управление Божидар Божанов и заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

От страна на Република Северна Македония в заседанието участваха Боян Маричик – вицепремиер по европейските въпроси, Славица Грковска – заместник министър-председател по политиките за добро управление, Насер Нуредини – министър на околната среда и пространственото планиране, Адмирим Алити – министър на информационното общество и администрацията, и Никола Тупанчески – министър на правосъдието.

Беше направен преглед на изпълнението на договореностите от второто заседание на работната група, на което МОСВ бе домакин през март т.г., след което министрите продължиха работа в отделни сесии.

По време на двустранния разговор с македонския си колега Насер Нуредини министър Сандов обяви началото на проект за споделяне на българския опит в преговорите по Глава 27 „Околна среда“ в предприсъединителния процес към ЕС. Проектът е разработен от Министерството на околната среда и водите и е насочен към подобряване на диалога и сътрудничеството с Република Северна Македония. Финансирането е осигурено от програмата „Международно сътрудничество за развитие” на МВнР. Министър Сандов подчерта, че проектът ще има съществен принос към доброто управление чрез ефективно транспониране на правото на ЕС в националното законодателство.

Партньорството между организациите на гражданското общество на двете страни е другата важна тема, която министрите обсъдиха.

По време на заседанието министър Божанов и министър Алити подписаха Декларация за сътрудничество между Министерството на електронното управление на Република България и Министерството на информационното общество и администрацията на Република Северна Македония.

Обсъдена бе и годишна програма на работната група, която включва график на предстоящите съвместни дейности до края на 2022 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *