В тези държави не пийте вода от чешмата

Стомашният дискомфорт на пътуващите не е мит.

Често, отивайки в чужбина, туристите не обръщат внимание на предупрежденията за консумация на храна или вода (дори за миене на зъбите), а последствията могат да бъдат доста неприятни.

За съжаление, безопасната чешмяна вода е лукс, който не много страни в света могат да си позволят.

През 2017 г. проучване на СЗО показа, че 785 милиона души в света нямат достъп до питейна вода. Проблемът е много сериозен в целия свят и болестите, пренасяни чрез водата, причиняват хиляди смъртни случаи всяка година.

Ето някои страни, в които не е добра идея да пиете чешмяна вода – вземете си бутилирана или използвайте бутилка с филтър, за да избегнете зараза.

Мексико

Страната привлича милиони пътуващи с природа, климат и храна. Но не и водата. Ако сте там, е по-добре да не пиете вода от чешмата или да слагате лед, който е направен от нея.

Индия

През юли 2021 г. Одиша се превръща в първия град в Индия, който има безопасна чешмяна вода, но общо правило е да не пиете вода от чешмата в страната. Уличната храна също изглежда примамлива (и наистина е вкусна), но тялото ви може да не реагира добре на нея. Придържайте се към готвена храна в ресторантите и преварена/филтрирана вода.

Тайланд

Азиатската държава е заобиколена със солена вода, а местните хора разчитат на резервоари за вода. Но водата не е безопасна за пиене за туристите, затова внимавайте.

Бахамите

Водата от чешмата се счита за безопасна за консумация на много от Бахамските острови, но хората споменават послевкус и съветват да ползвате бутилирана вода. Ураганът Дориан повлия на качеството на водата през 2019 г. и остави жителите на остров Гранд Бахама без безопасна питейна вода в продължение на месеци.

Перу

Ако ще изследвате инките в Перу, не забравяйте да вземете филтър или таблетки за пречистване на вода, защото не е годна за пиене. Ако отивате на преходи и къмпинг, уверете се, че водата е преварена и дезинфекцирана.

Индонезия

Азиатската страна няма надеждни източници на вода от тръби, дори местните жители не я пият. Безопасно е да се къпете, но трябва да сварите чешмяна вода или да използвате филтри, преди консумация.

Бразилия

Около 35 милиона души (от 212 милиона) от тази южноамериканска страна нямат достъп до чиста питейна вода, въпреки че Бразилия има 12% от запасите от прясна повърхностна вода на планетата. Препоръчва се на пътуващите да избягват водата от чешмата.

Южна Африка

Водата от чешмата в големите градове на Южна Африка е безопасна за консумация, но не и тази в селските райони.

Малдивите

Островите на Малдивите зависят от дъждовна и морска вода, но луксозните курорти имат свои собствени съоръжения за обезсоляване. По принцип е безопасно да се консумира чешмяна вода, но все пак попитайте във вашия курорт.

Френска Полинезия

Безопасно е да се пие вода от чешмата в някои райони на Френска Полинезия (включително Таити и Бора Бора), така че е по-добре да попитате вашия хотел или местните жители. За да сте в безопасност – придържайте се към преварена и филтрирана вода.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *