Днес е Световният ден на книгата!

На 23 април честваме Световния ден на книгата и авторското право.

Този ден за пръв път се чества през 1995 г.

Идеята на този празник е да се насърчи четенето, защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.

Денят е избран като символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Освен това на тази дата са родени или починали редица известни адруги автори като: Владимир Набоков, Халдоур Лакснес, Морис Дрюон, Джозеф Пла, Мануел Валео.

Генералната конференция на ЮНЕСКО  взима решение на този  ден в  целия свят да отдаде дължимото внимание на авторите и на  книгите им.

Идеята е да се насърчат всички да  зачитат авторското право, а и по специално младите хора,  които да открият удоволствието от четенето, както и   да  се признае  приносът  на авторите,  които спомагат за социално-културния прогрес на човечеството.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява книга, или роза на всеки, който си купува книга.

от Kmeta.bg