Доброволни акции по почистване в цялата страна

Автор: Дара Сапунджиева

С подобряването на метеорологичната обстановка и подготовката за предстоящите пролетни празници, множество благотворителни кампании за почистване на горските и речни терени стартират в цялата страна. „Успелите“ споделят с вас част от активните акции, към които може да се присъедините.

Почистване на Природния парк „Сините камъни“, Сливен

В началото на месец април освен подготовката за предстоящите Великденски празници, стартира и ежегодната кампания “Седмица на гората”. Тя ще се проведе от 4-10 април като тази година инициативата ще протече под мотото “АЗ ♥ ГОРАТА!“. Основната цел на събитието е да популяризира темата за опазването на околната среда чрез организиране на кампании по залесяване и почистване на горските терени. Също така се предвиждат и организирането на образователни тематични игри и събития с малките деца и ученици

Част от програмата на “Седмица на гората” ще включва и организирано почистване на
Природния парк „Сините камъни“ край Сливен на 9 април. Това съобщиха организаторите от Дирекцията на Природния парк, Държавно горско стопанство – Сливен и Югоизточно държавно предприятие. Последното почистване на парка е било на 2 октомври 2021 г.

Източник: Дирекция на Природен парк „Сините камъни“

Желаещите граждани да се присъединят към инициативата трябва да се съберат 9:30 ч. на 9 април пред обявения сборен пункт – Информационен посетителски център „Хайдушка пътека“. Организаторите на събитието ще подсигурят чували, ръкавици и питейна вода за участниците.

Повече за Природен парк “Сините камъни”

Масивът „Сините камъни“, наречен през 1702 година от кримския султан Селим Герей Сливенските Алпи, описан по-късно от немския географ Хамер, е най-голямото находище на кварц-порфир в България.

Източник: ЕКОНОВИНИ.BG

Проучванията върху най-старата история на местността доказват, че на територията на парка е имало заселници още през новокаменната епоха. На десетки места могат да се видят руини от стари крепости, манастири, аязми, древни пътища.

В пределите на Природния парк „Сините камъни“ може да се открие изключително биоразнообразие – растителните видове са над 700, от които 27 са включени в Червената книга на България. Животинските са над 200, 36 от които са защитени. С най-голямо природозащитно значение са грабливите дневни и нощни птици – египетски лешояд, скален орел, белоопашат мишелов, бухал и др.

Източник: Pixabay

С цел опазване на природните екосистеми, на специфичния ландшафт, на скалните образувания за нуждите на науката, отдиха и туризма, на 28 ноември 1980 г. местността е обявена за природен парк и защитена територия. На 5 август 2002 година територията на парка е увеличена и към момента възлиза на 11380,3 хектара.

Великденско почистване на град Мездра

Уважаеми съграждани,
със съвместните ни усилия и участието на всеки един от нас можем да направим нашия град ни по-чист, по-уютен и по-приветлив. Това е наша споделена отговорност! За да посрещнем предстоящия светъл православен празник – Възкресение Христово (Великден), с усмивка и ведро настроение.

С това обръщение Община Мездра обяви, че стартират кампания за великденско почистване на града, което ще се проведе в периода 4-21 април.

Събраните отпадъци могат да бъдат складирани на седем временни площадки за събиране, които се намират на следните места:

• пресечката на ул. „Александър Стамболийски“ и ул. „П. К. Яворов“;
• на ул. „Дунав“ (след „Кевчето“);
• на ул. „Георги Кирков“;
• на ул. „Янко Сакъзов“ (пред бившия Младежки дом);
• на площад „Македония“;
• на ул. „Динко Петров“ (при тенис корта);
• на пресечката на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ул. „Люлин“.

През целия период на инициативата ще се извозват и събрани отпадъци от граждани по предварителна заявка на място в Общинско предприятие „Чистота“ или на тел. 0894 30 80 75. При необходимост контейнерите за битови отпадъци ще бъдат обслужвани допълнително, извън утвърдения график, уточняват от Общината.

Почистване на коритото на река Места – мисията успешна

На 29 март се проведе за втора поредна година благотворителното почистване на коритото на река Места под наслов “Да изчистим река Места заедно”. В акцията се включиха жителите на община Белица като сред тях бе и кметът Радослав Ревански.

По време на почистване на корито, доброволците се натъкнаха на всякакъв вид отпадъци – пластмаса, желязо, хартии, найлон.

“Гледката е покъртителна, апела ми е към всички жители на населените места около поречието на река Места и преминаващите по-пътя, разположен по-поречието на реката, да бъдат отговорни и да не допускат изхвърлянето на битови отпадъци във водите на реката” – това сподели кметът Ревански – “Дали ще имаме чиста природа, зависи от всеки един от нас. Най-важното е да осъзнаем, че природата е здраве и живот, а от съпричастността на обществото ни, зависи как ще я опазим и съхраним за бъдещите поколения.”

Източник: Blagoevgrad.eu

Зоните за почистване са били избрани въз основа на подробен анализ на начина, по който теченията и географските особености на реката предизвикват натрупване на отпадъци от пластмасови изделия в определени участъци.

Източник: БНР

В миналогодишната акция участие взеха над 300 доброволци, които събраха 25 тона отпадък като се очаква количеството тази година да бъде също толкова.

За доброволците в кампанията от община Белица бяха осигурени чували и ръкавици. Общинска фирма „Мусала“ – Белица, извозва събраните отпадъци на регионалното депо – Разлог.

Източник на корица: iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *