ДПС: ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЕДИНСТВЕНО В ЕС, КОЕТО НЯМА ПЛАН ЗА МЕРКИ СРЕЩУ КРИЗИТЕ.

България е единствената страна в ЕС, в която правителството няма и не прилага систематизиран план с мерки срещу тези кризи. Това сравнение провокира впечатлението, че обществото ни е наказано, заяви доц. д-р Джевдет Чакъров в декларацията от името на ПГ на ДПС.

Тя беше по повод факта, че в дневния ред на парламента не беше включено искането на Движението за изслушване на премиера Кирил Петков за мерките на кабинета срещу кризата.
Ето пълният текст на декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от ПГ на ДПС

               заради невключването в дневния ред на парламента на искането на ДПС за изслушване на Кирил Петков  за мерките на правителството срещу кризата

„Ние депутатите от парламентарната група на ДПС правим настоящата декларация заради това, че вече един месец в дневния ред не се включва искането на ДПС за изслушване на Кирил Петков относно управлението на повсеместната криза, причинена от войната в Украйна и от ценовата криза в енергетиката от края на миналата година.

1. България е единствената страна в ЕС, в която правителството няма и не прилага систематизиран план с мерки срещу тези кризи.

Това сравнение провокира впечатлението, че обществото ни е наказано. Дневният ред и на правителството, и на парламента още от самото начало на настоящето управление няма нищо общо с дневния ред на хората. И това се вижда от всички, въпреки опитите на управляващите да ни убедят, че не виждаме правилно.

2. В тази безпрецедентна повсеместна криза социално слабите наши съграждани и пенсионерите са оставени да се справят сами или по-точно да мизерстват в условията на високите цени на електроенергията, на храните, на лекарствата, отоплението.

Според анализи на икономисти от БАН цените са три пъти по-високи в сравнение с преди година: два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три пъти – слънчогледовото семе, три пъти – горивата и енергията. Прогнозите на икономистите от БАН са, че до октомври цените у нас могат да се повишат още с 50 до 200%!

И докато у нас в тази ситуация държавата не прави нищо за най-уязвимите социални групи, в съседна Гърция се изплащат помощи за високите цени на горивата на семействата с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро на месец компенсация заради скъпите храни. Увеличават се семейните добавки за децата и продължават помощите за високите цени на тока. В Румъния правителството въведе таван на цените на тока и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за бизнеса. Това са примери отсъседни на нас държави. Но във всички останали страни от ЕС, а и не само, също се прилагат подобни мерки. Управляващите отдавна би трябвало да са се запознали с тях и да почерпят опит. Както станахме свидетели, че го правят в други случаи, в които в последствие се оказва, че са свързани с персонални икономически интереси.

3. У нас няма никакви мерки и за осигуряване на продоволствието на страната, което е въпрос на национална сигурност.

Земеделските производители изнемогват при настоящите условия на повишените цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна защита, на повишените с 300 до 500 % цени на торовете! Все повече животновъди закриват фермите си и предават животните си в кланици, поради невъзможност да поемат финансовите разходи. Производството на плодове и зеленчуци е на път да изчезне – площите с домати вече са намалели 6 пъти, а площите с краставици и с пипер – 5 пъти.

В овощарството поради финансови затруднения някои от производителите са започнали да изкореняват градините си с намерение да отдават земята под наем.

При това безхаберие на правителството има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа необходимост у нас, както и от драстично повишение на цените на храните.

В същото време в страни като Франция и Испания са въведени защитни изкупни цени на млякото. Във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото и т.н. С какво българските селскостопански производители, които в едни изключително трудни времена успяха да опазят националните ни световно признати традиции в този сектор, заслужиха това неглижиране на проблемите им от държавата и в момента са принудени да се отказват от това, в което години наред са влагали толкова труд и усилия? Един национален поминък е застрашен да изчезне.

Според експерти в селскостопанския бранш основната потребителска кошница в България вече е от внос, защото секторът е в криза, която няма аналог в последните 30 години. А поради кризата от войната в Украйна и от ценовата енергийна криза, цените на храните на международните пазари непрекъснато се увеличават. Което, естествено се отразява и в България и има риск дори основни храни да станат „бутикови“ за много хора, заради непосилните цени.

Считаме, че е наложително и министърът на земеделието г-н Иван Иванов да бъде изслушан в парламента с цел да представи какви мерки могат да бъдат приложени в селскостопанския сектор за запазване на производствата и осигуряване на продоволствието на държавата.

4. Няма никакви мерки и за туризма, който има сериозен принос към БВП.

След един месец ще стартира летният туристически сезон, но дали у нас ще има такъв? Защото освен липсата на руски и украински туристи, заради близостта на Черно море до военните действия се очаква отлив и на други туристи за лятото.

5. Нагласите на хората към настоящето управление вече са изключително негативни.

Резултати от скорошно социологическо проучване на агенция „Алфа рисърч“ показаха, че според 61% от хората политика на правителството за подпомагане на бизнеса липсва. Според близо 78% политиката за овладяване на ценовата криза в енергетиката е неуспешна. Близо 89% от хората считат, че политиката по доходите и за справяне с инфлацията е неуспешна.

Друго изследване на същата социологическа агенция от преди ден отчете, че близо 60% от българите са с негативно отношение към управляващата коалиция. И това, че то беше излъчено по БНТ явно провокира управляващите да действат чрез кризисен ПР и тук от парламентарната трибуна чухме декларация, според която причините за неудачите на управлението са причинени от организирани от опозицията саботажи на управленската политика. А такава на практика напълно липсва.

Политика не се прави с декларации. И нагласите на хората няма как да се променят като се казва на черното бяло.

Затова ние от ДПС настояваме да бъде включено нашето искане за изслушване на Кирил Петков във възможно най-скоро, защото проблемите повече не търпят отлагане“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *