Д-р Сотиров: С е-рецептите принуждават лекарите да доказват, че не са убийци

от Мария Димитрова

Големият проблем, заради който нашите лекари не иска да работят в България, не е толкова заплащането, колкото отношението на институциите и обществото, което имат към лекарите – като към престъпници и убийци. Периодично общественото мнение се нагнетява и настройва срещу  медицински специалисти. Това каза пред Kmeta.bg д-р Костадин Сотиров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

И даде за пример: “Здравната каса иска всеки документ да е подписан, за да докаже лекарят, че не е излъгал. Поставени сме в ситуация да доказваме невиността си. И постоянно чрез нови наредби и заповеди се въвеждат изисквания, с които да доказваме, че не сме крадци”.

Д-р Сотиров коментира и темата за премахването на хартиените рецепти и замяната им с електронни.

“Рецептата не е самостоятелен документ. Тя може да се издаде единствено след извършен преглед – т.е. трябва да имаме условия за електронно документиране на прегледа, за да може да се издаде рецепта”, обясни той.

Електронно здравеопазване има и във Великобритания, но там никой пациент не подписва прегледа от лекаря, допълни медикът.

По думите му в много случаи лекарите са извън кабинетите си и се налага да се издават рецепти от разстояние.

“Ако съм на почивка, например, и се разболее детето на мои приятели – няма къде да напиша рецепта. Около 30% от случаите лекарите не сме пред компютрите”, посочи д-р Сотиров.

“А ако пациентът не е в кабинета на лекаря? Изискването е пациентът да подпише този преглед. А няма средство за подписването на такива документи. Единствено чрез електронен подпис, който имат едва около 6% от населението. А много често те не са съвместими един с друг при различните софтуери”, каза още лекарят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *