Еволюция на разплащанията или защо вече не ходим често до банката

Помните ли едно време какво събитие беше да идеш в банката? Обличахме си новите дрехи, освобождавахме си няколко часа и отивахме да си открием спестовен влог с чувството, че това е някакво тържествено събитие. Сега е точно обратното – банките са на всеки ъгъл и почти никой не иска да ходи на място в тях, когато може да свърши това онлайн.

Ако попитате най-близките си приятели как управляват парите си, как се разплащат и получават плащания, едва ли ще чуете, че някой ходи до банката – по-вероятно е да използват онлайн банкиране, а най-вероятно – мобилно приложение за разплащания.

И в случай, че това ви кара да вдигате вежди и да се чудите за какво става въпрос, значи сте пропуснали една от големите ползи от това да живеем в 21 век, а именно – възможността да се разпореждаш със средствата си, докато си живееш живота. Без да трябва специално да ходиш някъде, без да отделяш време и да чакаш да се освободи гише.

Мобилните приложения, които улесняват финансовите отношения между хората, не са някакъв каприз, нито пък привилегия, а просто средство, позволяващо ни да не се затормозяваме и да губим време в различни ситуации.

Представете си да излезете на обяд и да не носите в себе си пари – звучи като неприятна случка, но всъщност, ако просто имате телефон и мобилно приложение за разплащане, то проблем няма – ще платите чрез него. По същия начин можете да разделите сметката с приятели, да пратите пари на близък в чужбина или пък да получите средства, или всичко едновременно и то без да се занимавате с банки и сметки.

a
Източник: Settle

Иска ли ви се понякога да можете да излезете без чанта, ей така, просто с ръце в джобовете, и да изкарате така цял ден или вечер навън? Мобилните приложения за разплащания ви дават тази великолепна възможност – да плащате само с телефона си и да се чувствате напълно свободни.

Сигурността е още една точка в тяхна полза – никой не може да „прочете“ данните на картата ви, нито да я открадне, тъй като тя реално не се съхранява в телефона и приложението. За бързината на плащане дори няма какво да се говори – ако си нямате друга работа, може да направите съревнование между плащане с мобилно приложение и плащане с карта и отсега е добре да заложите на първото.

В България едно от тези приложения отбеляза своеобразен рекорд. Норвежкото мобилно приложение за разплащания Settle обяви, че за една година има над 50 000 потребители, които го използват за всекидневни разплащания.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *