Екоминистерството е дало на съмнителни частни гардове да пазят защитените зони

Министерството на околната среда и водите е сключило споразумение за охрана на зоните от Натура 2000 и зашитените територии със съмнителна неправителствена организация, основана месец преди подписването. За това алармират от риболовен клуб „Балканка“.

НПО-то с гръмко име „Национална Агенция за Контрол на Защитените Територии“ вече охранява територията около хижа Петрохан, която се оказва собственост на член на управителния съвет на неправителствената, но национална, агенция. Агенцията, която на официалната си страница има графа „вход за служители“, се оказва, че всъщност няма нито дейност, нито служители.

Споразумението е подписано лично от министъра на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов.

Гардовете, които са с неясни правомощия, вече спират туристи в района на хижата и не им позволяват да преминават към Тодорини Кукли. Действия, които са напълно в разрез със закона, тъй като ограниченията в зоните от Натура се определят от Планове за управление, които не забраняват дейности като планински туризъм.

Интересно е, че от сайта на въпросната т.н. „Национална агенция“ става ясно, че тя работи в сътрудничество с няколко други неправителствени организации, също създадени в началото на 2022г. Това са неправителствения „Европейски институт за биоразнообразие“, който е създаден на 12.01.2022г. и ще обучава рейндъри. Друг партньор е европейският Институт за Карстови и Хидрогеоложки Изследвания – Е. А. Мартел, основан на 13.01.2022г. от основателя на предходния Европейски Институт и на „Националната Агенция“.

„Още по-интересното е, че единият от основателите на Националната Агенция Е придобил от министерство на земеделието едно парцелче от малко над 5 /пет/ декара около хижата Петрохан. Това придобиване е станало на 13.12.2021 – в деня на встъпването в длъжност на новото правителство, а цената за петте декара е цели 4928 левчета“ става ясно от разкритията на „Балканка“.

Съмнително е и това, че на сайта неправителствената „Национална Агенция за Контрол на Защитените Територии“ до преди няколко дни фигурираха снимки на рейнждъри с униформи и защитно облекло. Проверка показва обаче, че въпросните снимки са резервата от „Форт Макей“ в Канада.

От всичко това става ясно, че няколко неправителствени организации, създадени в началото на годината, закупили предварително хижа и земя около нея, ще извършват някакъв контрол, който е напълно неясен. Ще обучават и горски рейнджъри, които да го осъществяват.

В същото време много дейности са забранени в зоните от Натура, но планинският туризъм и свободният достъп не са сред тях и подобни неправителствени организации нямат никакви правомощия да спират достъпа на хора. Освен това голяма част от зоните от Натура са частна собственост и МОСВ няма правомощията да се разпорежда с тях. Те попадат под действието на Планове за управление, които има определени режими и ограничения.

„Става ясно, че в цялата работа има нещо фалшиво, а зад нея седи някой със страшно много пари. Очакваме с интерес да разберем как точно ще се възстановяват разходите им досега“ заявяват от риболовен клуб Балканка.

Остро към подписаното споразумение реагира и Асен Личев – бившият екоминистър в служебното правителство на Стефан Янев.

Той попита министъра на околната среда и водите Борислав Сандов дали „новосъздадената на 13 януари 2022 неправителствена, но Национална Агенция за Контрол на Защитените Територии, с която ти си сключил споразумение за „осигуряване на регулаторни и контролни функции за опазването на околната среда и защитените зони…“, е поела и защитата на небето(с хеликоптери) над Защитените Територии“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *