Законът за колекторските фирми ще се бори със сивия сектор в българската икономика

Първата ни грижа е да помогнем на домакинствата, семействата и на икономическите субекти
Скокът на цените е най-важният въпрос за нас. Неизбежно инфлацията се отрази върху живота на хората и наша първа грижа е да се опитаме да помогнем на домакинствата, на семействата и на икономическите субекти. Това заявих по време на заседанието на икономическата комисия.
При първия етап на високия ръст на цените започнаха проверки, чрез Комисията за защита на потребителите и Стокови борси и тържища, като на някои фирми бяха съставени и актове.
По-важно е какво да предприемем оттук нататък, за да помогнем на хората цените да не са толкова високи. Категорична съм, че тези високи цени са повлияни от външи фактори, но и от вътрешни опити за спекула.
Обсъждаме намаляване на ДДС на някои от хранителните стоки, включително и нулева ставка на ДДС на хляб, плодове и зеленчуци. Ще предложим и да се намали ДДС и акцизи на горива и на регулираните от КЕВР стоки – ток, вода и парно. Сигурни сме, че по този начин ще паднат цените. Другата мярка, която дискутираме е облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, както за държавните, така и за частните.
Предвиждаме и механизъм за компенсация на доходите. Настояваме помощта за фирмите от 300 лева за мегаватчас да продължи и от 1 май, защото тя изтича в края на април. И за доходите – преизчисляване на пенсии, разговор за увеличение на минималната работна заплата, понятието “енергийна бедност“ да се запише в закона.
Законопроекта за колекторските фирми Нинова обясни, че е обсъждан години наред. Внасяме изцяло нов закон, който да уреди материята. Той мина през един труден тримесечен път и няма друг законопроект, който е минавал през такива цедки и процедури. Този законопроект ще бори сивия сектор в българската икономика.
От ДАНС са изготвили подробен доклад по темата, който се намира в секретно деловодство и е засекретен дори за мен. Всичките ви съмнения колко е нужен този Закон за колекторските фирми ще изчезнат, веднага щом се запознаете с изготвения от ДАНС доклад, обърнах се към депутатите от комисията. Никой досега не е посмял да се захване докрай с тази тема. Законопроектът ще засегне годишен оборот в размерите на 3.7 до 4. млрд. лева. Изисква се смелост и характер, за да сложим край на това.
Някои от основните мерки и промени, които са предвиждат са именно: Въвеждане на регистър на фирмите, които изпълняват тази дейност, защото досега не е имало такъв. Въвеждане на изисквания към фирмите, които могат да събират вземания, като едно от изискванията е за минимален капитал, както и управителите на съответните фирми да нямат влезли в сила присъди.
Първо – бих отделила правата на потребителите и тяхната гаранция, те трябва да са уведомени, че вземането им е прехвърлено. Второ – потребителите трябва да имат право на писмено оспорване. На трето място сме регламентирали начините, по които може да се събират дълговете – чрез ограничаването на времето, когато може това да се прави.
https://www.facebook.com/NinovaKorneliya