Защо шафранът е толкова скъп?

Шафранът е една от най-ценените подправки в продължение на хиляди години, използван от древните за боядисване на дрехи, ароматизиране на парфюми и овкусяване на храна.

Александър Велики го добавя към ваната си, за да подпомогне заздравяването на бойни рани. При Клеопатра ежедневната вана с шафран и магарешко мляко се смята, че е причина за легендарната й красота.

Днес е малко вероятно някой от нас да успее да изпробва сам този факт  – би струвало стотици долари да се направи една такава баня. Което повдига въпроса – защо точно шафранът е толкова скъп?

Шафранът е най-рядката и най-скъпа храна на земята – по-ценна от хайвера, трюфелите, първокласните ванилови зърна, истинското японско уасаби и всяка друга луксозна храна, за която се сетите. Имало е периоди в историята, когато шафранът е бил дори по-скъп от златото.

Има обаче основателна причина за цената му.

Шафрановите нишки са близалцата, намиращи се в центъра на Crocus sativus – лилаво цвете от семейство Ирисови, което е по-известно като шафранов минзухар. Във всяко цвете има само три от оранжево-жълтите близалца, което означава, че са необходими много цветя, за да се добие малко шафран.

Всеки килограм шафран съдържа между 15 и 20 хиляди близалца. Ако отглеждате свой собствен шафран, ще ви трябват 75 хиляди от тези цветя, за да получите един килограм.

Но това не е единствената причина шафранът да е толкова скъп. Цветовете са много нежни и единственият начин да премахнете правилно шафрановите им нишки е да ги откъснете на ръка.

Всъщност е толкова деликатен, че ако нишките от шафран не се откъснат малко след прецъфтяването на цветята, те ще увехнат и ще станат неизползваеми. Отнема между 370 до 470 часа труд, за да се събере един килограм шафран.

Освен че са деликатни, шафрановите цветя не са най-лесните за отглеждане. Те не трябва да бъдат изложени на твърде много слънчева светлина, не трябва да бъдат преполивани и не понасят студено време. Дори един ден на ниски температури може да бъде достатъчен, за да унищожи цяла реколта.

Шафрановите цветя се засаждат през лятото и са готови за беритба в средата на късната есен. Когато дойде време за прибиране на реколтата, шафрановите нишки трябва да се откъснат малко след изгрев слънце, за да се предотврати повреждането им от топлината на обедното слънце.

Съберете всичко това заедно и отговорът на въпроса „защо шафранът е толкова скъп“ става зашеметяващо ясен.

Откъде идва шафранът?

Историците смятат, че шафрановият минзухар произхожда от Мала Азия и земите около Средиземно море и че за първи път е култивиран в днешния Иран или на югозападните острови на Гърция. След като се използва като подправка, шафранът се разпространява по целия свят от търговци и изследователи. В наши дни се слага във всичко – от пиле и къри до ризото и паеля.

Днес по-голямата част от шафрана се отглежда в Иран, Индия, Испания и Гърция. От 300 тона шафран, добиван всяка година, около 90 процента се отглежда в Иран.

Но най-добрият и най-скъп шафран в света идва от индийския щат Кашмир. Очаква се цената на кашмирския шафран да стане още по-висока в бъдеще, благодарение на изменението на климата.

Високите температури, сушите и продължителните периоди на екстремни горещини направиха отглеждането на шафран в Кашмир рискован бизнес, карайки фермерите да продават големи количества от земята си на предприемачи на недвижими имоти. Между 2017 и 2018 г. производството на шафран в Кашмир е намаляло с близо 70 процента.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *