Зелената енергия поскъпва, но още е изгодна покупка в Европа

През 2021 г. цената на електроенергията от вятърни и соларни централи е нараснала с почти 30%, сочат анализи на LevelTen, цитирани от Ройтерс. Причината са продължаващите проблеми с веригите на доставки, поскъпващото оборудване и растящите разходи за труд, допълват анализаторите.

В Европа зелената енергия е поскъпнала с около 27,5%, но въпреки това покупката ѝ все още е изгодна. По данни на Bloomberg цената по дългосрочните доставки на енергията от възобновяемите енергийни източници се повишава с 8,7% през първото тримесечие на годината спрямо последните три месеца на годината до около 57 евро за мегаватчас.

За европейските пазари, където доминиращ енергоизточник е природният газ, тази цена е много конкурентна. Например цената по дългосрочните доставки на електроенергия, произведена от конвенционалните централи в Германия е над три пъти по-висока – около 200 евро за мегаватчас.

Тази голяма разлика е от полза за развитието на зеления сектор в Европа. Войната в Украйна пък ще ускори замяната на руския природен газ от алтернативи, включително и от зелените централи. Търсенето ще активира и работата върху по-евтини технологии, например за производството на водород или биогорива.

В световен мащаб растящите разходи за възобновяемите източници също могат да доведат до свиване на търсенето в момент, когато ООН предупреди, че нямаме много време да избегнем и климатичната катастрофа, пише още Ройтерс. На този етап обаче все още няма индикации за ограничаване на покупките на зелената енергия и един от факторите за това са високите цени на изкопаемите горива, допълват още от LevelTen.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.