Икономист: Възможна е и цена от 5 лв. за литър гориво у нас

от Kmeta.bg

Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас, 5 лева също. Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената, обясни икономистът Михаил Кръстев.

И допълни, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ, а тогава цените за барел ще достигнат 180 долара – 70% ръст от настоящата цена.

Според икономиста цените зависят от веригите на доставки на гориво и начинът им на набавяне, затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация, предаде Нова телевизия.

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване. В Турция горивото остава най-евтино – 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите – бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *