Какво е сегментиран сън и за какво може да помогне?

За много хора сънят може да бъде труден и тежък, но ако сте свикнали да се събуждате посред нощ, защо да не го превърнете във ваш плюс?

Около година след пандемията Марсела Рафеа започва да се буди в 3 часа сутринта. Тя се измъква от леглото и отива на пръсти в хола, където медитира, прави няколко йога пози и отваря прозореца, за да чуе шумоленето на листата, колите и лаят на кучетата.

След това, в 6 сутринта, тя се връща обратно в леглото и пак заспива, докато най-малкото й дете не я събужда един час по-късно. По думите й, тя има нужда от това нощно будуване, за да компенсира времето, което няма за себе си.

Без да знае, Рафеа се е върнала към цикъл на сън, за който се смята, че е бил нормален в някои култури от късното Средновековие до началото на 19 век. През този период хората често лягат да спят около залез слънце и се събуждат три до четири часа по-късно.

Те се социализират, четат, разговарят, хапват през следващите час-два, преди да се върнат за втори сън за още три-четири часа. Едва когато в живота им влиза изкуствената светлина, хората започват да спят през нощта.

Сега, когато много хора имат свои собствени графици, работят от вкъщи и се фокусират повече върху грижата за себе си, връщането към идеята за сегментиран цикъл на съня – понякога доброволен или вследствие нивата на стрес от миналите две години, става все по-явна.

Така просто се връщаме към нашия отдавна забравен естествен цикъл на сън. Но може ли това да е решение за онези, които се смятат за страдащи от безсъние в средата на нощта?

Експертите съветват, ако се безпокоите за малкото сън, който получавате през нощта, да  използвате времето си за събуждане по-продуктивно, а за да дадете на тялото си достатъчно почивка, да лягате по-рано.

Когато практикувате сегментиран сън, не трябва да се притеснявате, че ще се събудите посред нощ, тъй като това е начинът, по който работи сегментираният сън.

Това може да накара някои хора да се чувстват по-уморени и сънливи през целия ден, но за други може да бъде и лек за безсъние. Освен това в случаи на тревожност заради безсъние, сегментираният сън често е идеално решение.

Все пак връщането към моделите на сън от Средновековието не е за всеки, казва Авена, а трябва да се опитва само от тези, които вече имат проблеми със съня.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.