Кметът на Смолян Николай Мелемов: Пампорово е курорт за четири сезона, не само за зимата

от Николай Спасов

Николай Мелемов е кмет на община Смолян от 2011 година. Той е първият градоначалник с три мандата в най-новата история на града и общината. Пред kmeta.bg той даде висока оценка за изминалия зимен сезон, като определи Пампорово за целогодишен курорт.

 

-Г-н Мелемов, община Смолян е сред водещите туристически дестинации през зимата. По-добър ли беше сезонът, в сравнение с предходния, когато имаше рестрикции, свързани с пандемията от коронавирус?

-Тази година беше много силна за нас. Оценката ни е, че зимата беше много успешна, имаше много туристи. Визирам естествено курорта Пампорово. Силният сезон в Пампорово е изключително важен за Смолян, тъй като много смолянчани работят там.

-Последните седмици край Смолян имаше доста атрактивни спортни събития. Първо волейбол на сняг, а седмица по-късно – спускане по бански на връх Перелик. Ще има ли още подобни инициативи, дори след края на зимния сезон?

-Амбицията ни е Пампорово да се превърне в курорт за четирите сезона, не само за зимата. Там се развива и планиснко колоездене, има и други летни инициативи. Всички се стараем да превърнем Пампорово в целогодишен курорт. Това е абсолютно логично, тъй като Пампорово е възникнал като курорт през 1932 г. като лретен курорт. Има условия за всичко. Прекрасен климат. А и напоследък българинът започва да преоткрива Родопите. Не само Пампорово, всички села наоколо се пълнят.

-След две години прекъсване заради ковид се завърща Джаз феста на Перелик. Очаквате ли повече посетители от обикновеното, предвид дългата пауза?

-При всички положения ще има много желаещи да дойдат. Тази пандемия затвори много хора по къщите им и сега съм убеден, че тези хора са жадни за приятни изживявания и забавление, както и за контакти помежду си.

-Какво е положението с бюджета на община Смолян?

-Времената са много трудни. Не само за нашата община, за всички общини. Както винаги наблягаме на образованието, на инфраструктиурата. Но инфлацията, която се покачва постоянно, ни поставя в много сложно положение. Затова очакваме много трудна година.

-Всички общини страдат от много високи сметки за ток. В Смолян също ли е така?

-Ами ще ви дам пример. Сметка за ток за декември 2020 година – 83 000 лева. Декември 2021 г. – близо 383 000 лева. Това е увеличение четири и половина пъти. Лошото е, че общините, за разлика от държавата, нямаме излишни средства. Няма и откъде да се появят.  И когато се появят непредвидени разходи, трябва да се използват от капиталовите. Те ни поставят в много трудно положение. Бюджетът постоянно се преразпределя, когато се отвори някаква дупка. Случвало се дори да разваляме договори за разни доставки, тъй като не можем да си позволим цената. А например при строителни дейности, вече започнати, ситуацията е още по-сложна. Така че годината ще е сложна, дано да е само тази.

-В повечето населени места се отвориха центрове за бежанци заради войната в Украйна. Има ли такива в Смолян?

-Такъв център има към областната управа. Ние обаче сме далеч от границата, откъдето идват, така че няма много бежанци. Но въпреки всичко сме готови да помогнем на всички нора, които искат да се спасят от войната. Каквото е възможно да се направи, ще се постараем да го направим.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *