Козунакът е на повече от век, внесен е от Румъния

Козунакът се появява на българската трапеза преди повече век, смята силистренската етнографка Донка Съботинова.
Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 и1920 година, съобщава БТА.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове – в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша, където се прави от XVII век.

В своята книга „На една земя, под едно небе” Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места – близо една четвърт от всички селища в Силистренско. Според Съботинова българите в Добруджа имат 50 религиозни и календарни празници.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.