Кои са най-скъпите бургери в света? Дори милионер би се замислил дали да си поръча

Търговията с бургери е индустрия за 73 милиарда в световен мащаб. Бургерите са най-доходоносната храна, но в същото време една от най-евтините храни за всяко модерно семейство.

Но тук няма да говорим за тези бургери, които купуваме ежедневно или през ден, а за други. Тези бургери чупят всякакви рекорди в цената си и не са по джоба на всеки. В тях се сллагат изключително редки съставки, които ги превръщат в една от най-луксозните храни в света. Всичко, от което се нуждаете са скъпи съставки, най-доброто месо в света, като не пречи да затворите хлебчето си, наситено с трюфели, или в блестящо наметало от ядливо злато.

Ето кои са най-скъпите бургери в света:

 

7. Душ Бургер

Ресторант: 666 Burger, Ню Йорк

Цена: $666

Съставки: Кобе говеждо месо Вагю, покрито със златни ядливи листа, омар, хайвер, гъши дроб, сирене Грюйер, барбекю сос (със съставка от специално кафе) и хималайска каменна сол

Ресторант 666 Burger представлява голям бус, който обикаля улиците на Ню Йорк, а най-известното му ястие, което може да си купите от него, безспорно е Душ Бургера. Собственикът на караваната, която продава бургера, Франц Алику заявява, че той може да не е вкусен, но ще ви накара да се почувствате богати. Доста интересен подход…

 

6. Бургер 777

Ресторант: Le Burger Brasserie, Лас Вегас

Цена: $777

Съставки: Японско Кобе говеждо месо, мейнски омар, карамелизиран лук, сирене Бри, масло от 10 билки (напоено с бели трюфели), 18-месечен отлежал чедър, черни трюфели, пъдпъдъче яйце, прошуто и 100-годишен балсамов оцет.

За разлика от повечето скъпи ресторанти, предлагащи бургери, Le Burger Brasserie дава възможност за избор на хлебчето, с което може да бъде поднесен Бургер 777. Питката може да бъде поръсена със сусамово семе, сирене пармезан или карамелизиран лук. Може да се спрете на чабата от домати. Голямата изненада за клиента е бутилка шампанско „Дом Периньон“, чиято цена сама по себе си е около половината бургер.

 

5. Гламбургер

Ресторант: Honky Tonk, Лондон

Цена: 1100 паунда

Съставки: Мляно месо от новозеландско еленско и японско говеждо Кобе, пушена хималайска сол, сирене Бри, напоено с черни трюфели, хайвер от белуга, пушено патешко яйце, ядливи златни листа. Питката също е покрита със златни листа и подправена с японска майонеза и сок от манго, шампанско и бял трюфел.

Гламбургерът се сервира с канадски омар в ирански шафран. Топингът на луксозния продукт пък е от кленов сироп с бекон. Готвачът, който го е приготвил – Крис Лардж, споделя, че цели 3 седмици е експериментирал със съставките, докато е постигнал съвършеното съотношение между тях.

 

4. Абсолютният абсурден бургер

Ресторант: Mallie’s Sports Grill, Саутгейт, Мичиган

Цена: $1999

Съставки: Бекон, сирена, домати, сосове, подправки

За разлика от останалите бургери в тази класация, Абсолютният абсурден бургер се състои от най-обикновени съставки. Необикновеното при него обаче е размерът. Ресторант Mallie’s Sports Grill & Bar в Саутгейт, Мичиган, продава бургери от 2005 г. Сега те са известни с гигантския, продаван в търговската мрежа хамбургер, който тежи 153 килограма и струва почти 2000 долара. Този бургер се състои от съставки с около 540 000 калории, включително 17 кг бекон и 20 кг сирене. За да го поръчате, трябва да уведомите ресторанта 72 часа предварително.

 

3. Фльорбургер 5000

Ресторант: Fleur de Lys, Лас Вегас

Цена: $5000

Съставки: Кобе говеждо месо Вагю, трюфели, гъши дроб, картофи

Хлебчето на Фльорбургера е напоено с трюфели, сосът също. За всеки, поръчал Фльорбургер, Fleur de Lys подаряват луксозно вино – бутилка бордо Шато Петрус от 1995 г., която се продава самостоятелно за 2500 долара за бутилка. Всеки, който желае да купи този бургер, получава сертификат за това, че е опитал този шедьовър.

 

2. Най-скъпият бургер

Ресторант: Juicy’s Outlaw Grill, Корвалис, Орегон

Цена: $5000

Съставки: Говеждо месо, зеленчуци

Отново никакви специални съставки, отново огромен размер. Juicy’s Outlaw Grill приготвят този бургер с 325 килограма евтино говеждо месо и зеленчуци. Можете да поръчате този 700-килограмов бургер, кръстен Най-скъпият бургер, за $5000, стига да уведомите Juicy 48 часа предварително. Най-скъпият бургер бе вписан в Книгата на Гинес през юли 2011 г като най-голям бургер и най-скъп бургер. Докато не е изместен от първото място при най-скъпите.

 

1. Голдън бой бургер

Ресторант: De Daltons, Фоортхюцен, Нидерландия

Цена: 5000 евро

Съставки: Японско кобе говеждо месо Вагю, хайвер от белуга, барбекю сос, направен от шотландско уиски, бели трюфели, английски чедър, майонеза от пушено патешко яйце, шунка Иберико, пържен лук, мариновани домати, кралски рак, златни листа

Голдън бой (Златно момче) е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпия бургер в света. За да победи предишния победител, 700-килограмово чудовище на Juicy’s Outlaw Grill, готвачът Робърт Ян де Веен се заема да използва само луксозни съставки, за да създаде бургер за една порция, който да бъде най-добрия в света. От японскот говеждо месо използва единствено гърдите и ребра. Лукът към бургера се пържи в Дом Периньон, а доматите са мариновани в мача чай от Япония. Всичко това е в хлебче, подправено с трюфели и опаковано в ядливи златни листа. Истинско Златно момче.

 

Бонус: Бургер със стволови клетки

Далеч напред извън тази класация. Бургерът със стволови клетки не се предлага в нито един обект, затова не е включен тук.  Но технически е най-скъпият хамбургер в света.

Бургерът със стволови клетки е създаден в лабораториите на университета в Маастрихт в Нидерландия. Създаден е от 20 000 ленти мускулна тъкан, получени от стволови клетки на крава. Биологично казано, бургерът е идентичен с истинското говеждо месо. Въпреки това, той е отгледан и опитан, без изобщо да отнема живот на животно. Стойността на производството му е определена на 330 000 долара.

Много учени прогнозират критичен недостиг на храна през следващия век, което прави бургера със стволови клетки значителен скок напред в технологията за синтез на храни. Този нереално скъп бургер може някой ден да се счита за основата на тази технология. Любопитното е, че първият човек, който го опитва (хапка на стойност около 80 000 долара) казва: „Не е нещо особено, малко е сух“.

 

Източник: Rarest.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *