Колко ще платим за козунак този Великден

Около 50 на сто спад в производството на козунак за Великден в сравнение с миналогодишния празник очаква председателят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

При поскъпналите суровини обикновен козунак от 500 грама – само с локум, вече излиза 4.00-4.20 лева при 2.20-2.50 лева преди година, и потреблението намалява, коментира за БТА председателят на браншовата организация.

Производители: Купувайте агнешко директно от фермите

По думите му, самият той ще се откаже от производството на домашен козунак, който се меси с истинско прясно мляко, свинска мас и олио, като се добавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки. При калкулирана цена от 9-10 лева за брой едва ли ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде на вятъра, каза Няголов.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите посочи, че брашното за сладкия хляб вече се търгува по 1260 лева за тон при 740 лева по Нова година. Дори локумът е с нов етикет – вместо 1.80 лева сега е 4.00 лева за килограм. В козунака най-много се влага олио, което при доставките на едро върви по 6.10 лева за литър, изрежда Няголов като добавя, че въобще не коментира поскъпването на еленергията и горивата.

 

Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в тази пазарна ситуация повечето браншовици ще намалят производството и ще ограничат асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят на трапезата символиката на празника.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *