Медът ще продължи да поскъпва

„Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре, тъй като разходите скочиха доста“, каза пред журналисти Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“ в началото на изложението „Пчеломания“ в областния град.

През 2021-ва буркан мед се е търгувал средно за около осем лева, докато тази година цената вече е около 11-12, уточни той.

„Със сигурност има колеги, които няма да издържат на разходите. И в момента има такива, които продават пчелини и се отказват. В сектора липсва директна подкрепа към пчеларите“, каза Георгиев. Той добави, че браншът очаква помощ по ковид мярка, но размерът ѝ не е ясен, тъй като все още не е обявен бюджетът за сектора. По думите му обаче мярката няма да подкрепи всички пчелари.„По статистика на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в България има над 800 хил. кошера, от които над 700 хил. са на земеделски производители. За миналата година подкрепа по ковид мярка са получили малко над 600 хил. Останалите не могат да отговорят на условията на министерството“, обясни председателят на сдружението. Според него голяма част от критериите са неизпълними заради неправилната оценка на сектора. Има и пчелари, които решават, че не е рентабилно да кандидатстват по тези мерки, защото подкрепата е недостатъчна.

istock

В област Добрич има над 1300 регистрирани пчелари, каза още Георгиев. „Основно търгуват на едро с преработватели. Опитахме да направим организация на производители, която да продава директно в чужбина, но няма как да прескочим натиска на ниските цени от Украйна и Китай“, сподели той и добави, че интерес към българския мед има в Германия, Испания, Италия и Франция.   

Георгиев каза още, че застудяването през март значително е отслабило пчелните семейства, които трябва да са активни именно през този сезон, за да подновят популацията си. Той обаче се надява занапред времето да бъде по-благосклонно, за да успеят пчелите да наваксат.

В тазгодишното деветнадесето издание на „Пчеломания“ участват 41 фирми. Изложението продължава до 2 април в спортен комплекс „Простор“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *