Министерство на околната среда и водите закриля фирма Насекомо

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е оттеглил заповедта на предшественика си Асен Личев, с която служебният министър разпорежда да се извърши ОВОС(оценка за въздействие върху околната среда) на дейността на фирма „Насекомо“, отглеждаща мухи в близост до София, разкрива Еко Новини.

КОЯ Е ФИРМА НАСЕКОМО?

Собствеността на компанията, която е регистрирана в офшорна зона, се свързва с рускинята Олга Алексеева Егорова-Марсенак и французина Ксавие Марсенак. Номинален собственик на капитала е „Nasekomo В.V.“. В дружеството участие имат още двама французи, биолозите Селин Болар и Марк Болар.

Дейността на фирмата е производство на протеини от ларви на насекоми и отглеждане на насекоми, всъщност мухи. Не на обикновената домашна муха(Muska domestika), която е разпространена в България, а на по-дългата и голяма Hermetia illucens. Тази муха я наричат още Черна муха войник (Black soldier fly).

Това тропическо създание е много агресивно и затова е такова наименованието му. Характерно за Африка, но е наблюдавано в ограничен район на Странджа. Тази муха увеличава размера си 9000 пъти само за две седмици.

Външно мухите са лъскави, приличащи на оси, но са по-дебели и груби. Хранят се с разлагащи се продукти – развалени месо, риба, пилета. Затова в районите, където се отглежда във ферми миризмата е силно задушлива. Миризма, заради която местните жители многократно са протестирали.

За да има сериозно и печелившо производство трябват милиарди черни мухи войник и десетки пъти повече ларви.

Има много публикации, основно от недоказани източници, колко е перспективно и безопасно отглеждането на този инвазивен за нашата страна вид мухи. Но ветеринарната литература твърди нещо коренно различно. Освен, че са неприятни и непоносими, мухите са преносители на много и опасни заразни болести -треска, холера, очни болести, причиняват възпаления на  стомашно чревният тракт и още много заразни болести.

Има и един много притеснителен факт. В интервю Олга Алексеева Егорова казва, че „усилията ни ще бъдат насочени към генетична селекция на черната муха войник, за създаване на един много по-устойчив вид насекомо“.

Затова е много важен въпросът: КОЙ И ЗАЩО ДОПУСНА в квартал Лозен, на 10 километра от центъра на София,  да се отглеждат милиарди тропически генномодифицирани мухи, характерни за Африка. Нещо изключително опасно, което се прави без оценка на въздействието върху околната среда и човешкото здраве.

Защо министърът на околната среда Борислав Сандов отказва да се прави ОВОС на този проект, който е задължителен по Закона за опазване на околната среда и Закона за здравето. В случая е нарушен законът за ГМО, който забранява такива дейности в радиус от 10 км. при наличие на кошери и 7 км. за биоземеделие, каквито в района има.

Без ОВОС е много опасно да се допусне отглеждане на нехарактерен за нашата територия  чужд вид. Черната муха войник е инвазивен вид. Тя е много агресивна и се интрудуцира по един или друг начин. Има свойството да се разпространява до степен на напаст за местната екосистема, включително и човешкото здраве.

В този случай е задължително Министерство на околната среда и водите да разпореди изготвяне на ОВОС, а не министърът еднолично да отменя законовите изисквания. Без този анализ никой не може да твърди, че тази муха не е опасна за населението. По тази причина изработване и приемане на ОВОС, и свързаните с него публични обществени обсъждания, са наложителните стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде гарантирана безопасността на отглеждането им.

Не е ясно защо Министерството на околната среда и водите приоритизира интересите на чуждестранна фирма, пред тези живота и здравето на столичани. Това е въпрос, на който трябва да отговори министър Сандов, оттеглил заповедта за извършване на Оценка за въздействие на околната среда.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *