Мъж осъди Apple на $1000 заради липсата на зарядно с новия му iPhone

Съд в Бразилия разпореди на Apple да заплати 5 000 бразилски реала, или 1 081 долара, на клиент заради това, че в кутията на новия му iPhone не е имало зарядно устройство.

Съдия Вандерлей Кайрес Пинейро от гражданския съд в Гояния е определил практиката на Apple като „обвързваща продажба,“ което важи за случаите, в които компания изисква клиент да закупи два от продуктите й, за да може единият от тях да работи, информира Insider, позовавайки се на съдебните документи.

Според съдията, Apple „е задължила потребителя да закупи втори продукт, произвеждан ексклузивно от нея,“ определяйки това като „злоупотреба и незаконна търговска практика.“В своя защита от Apple обявиха, че всеки iPhone се продава с кабел USB-C към Lightning, което позволява на клиентите да зареждат телефоните си, използвайки зарядни, които могат да купуват от други компании, според съдебните документи.

Съдията обаче е отхвърлил този аргумент, заявявайки, че кабелът не работи със зарядни, които нямат USB-C порт, с който зарядното на Apple е конкретно проектирано.

Той също така е отбелязал, че от Apple са обявили, че спират да предоставят зарядни устройства в комплектите от съображения, свързани с опазването на околната среда и защото има недостиг в предлагането на този аксесоар. Пинейро отговаря на това твърдение, като казва, че Apple продължават да произвеждат зарядните си устройства и да ги продават отделно.

„Не е подходящо да се твърди, че подобна мярка намалява влиянието върху околната среда, тъй като по всичко личи, че компанията продължава да произвежда толкова важен аксесоар, но сега го продава отделно,“ казва Пинейро.

Apple обяви за първи път, че ще спре да предоставя зарядни устройства с телефоните си iPhone 12 през 2020 г., което бразилското правителство обяви за злоупотреба. През 2021 г. страната глоби Apple с 2 млн. долара за тази практика.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *