Не се очаква по-засилено търсене на стоки по Великден

„Минути за потребители“

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Дарик: Не се очаква по-засилено търсене на стоки по Великден
Във връзка със сериозния интерес към определени стоки в последно време, не се очаква по-засилено търсене на продукти от предходни години по време на предстоящите празници. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите – Димитър Маргаритов в рубриката „Минути за потребители“ по Дарик. Той каза още, че се предвиждат както самостоятелни, така и съвместни проверки с други институции в търговските обекти. Също така Комисията ще има и дежурни екипи, към които гражданите ще могат да се обръщат за консултации и при евентуални проблеми на телефон 0700 111 22, а също и на *2211, на който освен потребители, за консултации могат да се обръщат и търговци.
Маргаритов посъветва потребителите да избягват покупки от т. нар. „амбулантни търговци“, които предлагат стоките си на нерегламентирани цени, в нерегламентирани обекти и при спорни хигиенни условия. Той допълни още, че е важно хората да следят за нередности при покупки на продукти с намалени цени, а също така и да бъдат бдителни при използване на услуги от туроператори, места за настаняване и др. свързани с планирани пътувания през почивните дни.
По време на Великденските празници тази година, все още няма да са приложими промените в Закона за защита на потребителите засягащи най-вече пазаруването в интернет среда и нелоялните търговски практики, които влизат в сила от 28-ми май, припомни Маргаритов. Той също коментира и правото на отказ при онлайн покупки и възможностите на потребителите да го упражняват.