Отбелязваме Международния ден на джаза

На днешната дата (30 април) светът отбелязва Деня на джаза, който е обявен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО, за да се отбележи приносът на джазовата музика като универсален език на свободата и творчеството.

Международният ден на джаза по идея на ЮНЕСКО има за цел да съдейства на междукултурния диалог за премахване на напрежението между расите, осигуряване на равенство между половете и засилване на ролята на младежта в социалните промени.

Датата е обявена от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок – легендарен джазмен, посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз “Телониъс Монк”. Хърби Хенкок е една от основните фигури в историята на джаза. През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

Джазът ( jazz) е музикален стил, който възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Съчетава американска популярна музика от XIX-ти и XX-ти век.Това е очевидно от характерните му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света.

За първи път думата джаз започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година. Според Уолтър Кингсли думата е от африкански произход, но някои считат, че е от арабски.

от Kmeta.bg