Откриха мъртви делфини в контейнер за смет в Бургас

На „Зеления телефон“ на РИОСВ Бургас снощи в три часа е постъпил сигнал за намерени мъртви делфини в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“.

Извършена е проверка съвместно със служители на Пето РУ – гр. Бургас, и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Констатира се, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) – защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Констатира се, че и двата трупа са свежи, нямат никакви предсмъртни повреди. Имат голям разрез в гръбната страна с извадени рибици. Единият екземпляр е мъжки, другият е женски. Разрезите по гърба са от порядъка на 62, 63 см. Двата вида са от вида моткур, той заедно с обикновения делфин и афалата са трите защитени вида в Черно море , където е забранено тяхното преследване, убиване, тъй като са защитени и са включени в книгата на Биологичното разнообразие. Разрезите са от човешка намеса. По гръбните перки на мъжкия екземпляр са установени и следи от мрежа, рибарска. Уловени и изхвърлени в контейнера, заяви за БГНЕС Милена Ярмова- гл. експерт „Биоразнообразие” към РИОСВ Бургас.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление. /БГНЕС/