От началото на годината 47-ото Народно събрание е приело 34 закона, 42 решения и една декларация

От началото на годината 47-ото Народно събрание е приело 34 закона, 42 решения и една декларация. Това сочи справка, подготвена от дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 20 април 2022 г. в Народното събрание са постъпили 73 законопроекта, като 41 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 71, от които 67 са на депутати. От народни представители са внесени три проекта за обръщения и декларации.

През втората си сесия 47-ото Народно събрание е провело 48 пленарни заседания, четири от които извънредни.

Сред приетите от Народното събрание нови закони за периода от 1 януари до 20 април 2022 г. са Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. и Законът за покритите облигации. Парламентът е гласувал промени в Закона за съдебната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското гражданство, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за насърчаване на инвестициите, Закона за защита на потребителите, Закона за енергетиката и др.

Използваното време за осъществяването на контролната функция на парламента през втората сесия на 47-ото Народно събрание е 79 часа и 37 минути, като парламентарният контрол е провеждан в 13 от петъчните пленарни заседания. Едно извънредно пленарно заседание е било посветено на парламентарен контрол. Членовете на правителството са отговорили на 993 въпроса и 57 питания.

В Народното събрание от 1 януари до 20 април 2022 г. са постъпили 1470 въпроса и 78 питания. В този период е имало десет изслушвания, две разисквания по питане и пет пъти е осъществяван т.нар. блиц контрол по чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

През втората сесия е имало две изслушвания на министър-председателя Кирил Петков – за последствията от неговото посещение в Република Северна Македония и проведеното съвместно заседание на правителствата на двете държави и за конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България. В изслушването по втората тема участваха и министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на отбраната Стефан Янев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, председателят на ДАР Антоан Гечев и директорът на служба „Военно разузнаване“ Венелин Венев.

Останалите осем изслушвания са на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, на министъра на енергетиката Александър Николов, на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на министъра на външните работи Теодора Генчовска (две изслушвания), на председателя на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова и на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

По време на втората сесия на 47-ото Народно събрание са проведени две разисквания по питания на народни представители – към министъра на отбраната Стефан Янев за ролята на Министерството на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура и към министъра на здравеопазването Асена Сербезова за политиката на правителството за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС – 694 въпроса и 30 питания.  От ПГ на „Демократична България” са отправили 229 въпроса и 10 питания; от ПГ на ДПС – 203 въпроса и 7 питания; от ПГ „Продължаваме промяната“ – 134 въпроса и 10 питания; от ПГ на партия „Възраждане“ – 81 въпроса и 20 питания; от ПГ „БСП за България“ – 75 въпроса и едно питане и от ПГ на „Има такъв народ“ – 67 въпроса и 1 питане.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *