Очаква ни ветровит и дъждовен уикенд

Минималните температури в повечето райони днес (събота, 2 април) ще са между 8° и 13°, в София – около 9°, а максималните слабо ще се понижат и ще са между 17° и 22°. Облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове, като на места ще превали и прегърми в отделни райони. Това показва прогнозата на Института по метеорология и хидрология.

Ще продължи да духа умерен, на места и силен югозападен вятър, който привечер ще започне да отслабва и ще се ориентира от запад. В 8 области от Югоизточна и Западна България остава в сила предупреждението за пориви със скорост над 86 км/ч.

Над Черноморието облачността ще е променлива, на отделни места със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен, в южните райони временно силен югозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.В планините след обяд облачността ще е по-често значителна и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, а в отделни райони и гръмотевици. Над около 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен югозападен вятър и с него след обяд температурите бързо ще започнат да се понижават.

Максималната на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°. Остава висока опасността от лавини извън обработените писти в ски-зоните, предупреждават метеоролозите.

В неделя ще се задържи ветровито, а температурите чувствително ще се понижат. Вероятността за валежи е голяма, а със застудяването границата между дъжд и сняг ще падне до 600-800 метра. В понеделник валежите временно ще спрат, като ще има и слънчеви часове.

През следващите дни облачността ще е променлива, преди обяд често до слънчево, а след обяд – с краткотрайни валежи главно в планинските и южните райони от страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *