Повече от 15 младежи се включват в инициативата на заместник-председателя на парламента Росица Кирова за медицински специалисти за видинската болница

Повече от 15 младежи вече са заявили желание да се включат в инициативата на заместник-председателя на 47-ото Народно събрание Росица Кирова за осигуряване на млади специалисти за нуждите на видинската болница. Идеята бе обявена преди пет месеца, а първата среща с представители на академичните и медицинските среди се състоя през януари 2022 г. в сградата на парламента.

Бъдещите специалисти ще се обучават във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ във Видин. Те ще подпишат договори за работа и ще практикуват във видинската болница. Висшето училище пое ангажимент да осигури безплатни общежития за децата, които преминат успешно изпити, подпишат договори за работа съгласно изискванията и бъдат приети за студенти в специалности по здравни грижи.

През февруари 2022 г. Росица Кирова обяви, че ще подкрепи развитието на двама студенти в продължение на тригодишното им обучение, като предостави по 200 лв. месечно за срока на всеки семестър. Към инициативата за финансова помощ се включиха и общини от областта.

Росица Кирова ще организира през април още една среща с бизнеса в област Видин и с ученици, които тази година завършват средното си образование. Целта е допълнително популяризиране на възможността младите хора да намерят своята професионална реализация в сферата на медицинските грижи и да останат да работят и живеят във видинско.
Вече са подготвени проекти на Меморандум между филиала на Русенския университет във Видин и централата на висшето училище, договор за дарение и договор между болницата и студентите.

Очаква се до средата на април общинските съвети от областта да вземат решение за отпускане на стипендии за бъдещите студенти.

Документите за кандидатстване ще се подават във видинския филиал на Русенския университет. Там ще бъде оказвана помощ за подготовка и ще се провеждат и изпитите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *