Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“

Радвам се, че българският парламент е мястото, където представители на всички заинтересовани страни, ще обсъдят въпроси, свързани с осигуряването на медицински изделия и помощни средства за хората с увреждания. Това отбеляза председателят на Народното събрание Никола Минчев при откриването на националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“. Форумът беше организиран на 19 април 2022 г. от Национално представителни организации на и за хората с увреждания.

Приветствам инициативата изявени медицински специалисти, представители на неправителствените организации, на отговорните държавни институции и на законодателя заедно да обсъдят възможностите за адекватно и своевременно решение на наболелите проблеми, посочи Никола Минчев. Той подчерта, че това са проблеми, които не търпят отлагане и които са изключително важни за осигуряване на по-добра грижа и качество на живот на хората с увреждания в България.

Председателят на парламента Никола Минчев изрази увереност, че дискусията ще намери най-верните решения и правилния път за това сънародниците ни с увреждания да получат нужните им медицински изделия и помощни средства.

Омбудсманът Диана Ковачева отбеляза пред участниците в кръглата маса, че трябва да се подготви договарянето на стойността, до която НЗОК ще плаща медицинските изделия. Трябва да се предвидят механизми за ефективен контрол върху качеството на медицинските изделия, все още не е изяснен и въпросът с експлоатационните срокове на медицинските изделия, остава нерешен и проблемът с механизмите, по които ще се актуализират списъците с медицинските изделия, посочи омбудсманът.

Диана Ковачева съобщи, че е сезирала министъра на здравеопазването, както и парламентарните комисии по здравеопазване и по труда и социалната политика, във връзка с изтеклите решения на ТЕЛК след прекратяване на извънредната епидемична обстановка. Тя изрази надежда, че ще бъде намерено решение и пациентите няма да останат без права.

В кръглата маса участваха председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването Антон Тонев, председателят на  Комисията по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, народни представители, членовете на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, както и представители на заинтересованите институции, медицински специалисти и експерти.

Националната кръгла маса „Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства“ беше излъчена в реално време на интернет страницата на Народното събрание.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *