През следващите дни се очаква ново поскъпване на горивата

През следващите дни се очаква ново поскъпване на горивата. Прогнозата е на Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива.

За литър бензин А95, преди година по това време, сме плащали средно по 2 лева и 10 стотинки, за дизел 2,09 лв., а за газ 1,10 лв. Средната цена на литър бензин А95 тази седмица е 2 лв. и 95 стотинки, на дизела е 3 лв. и 9 стотинки, а литър газ струва 1,60 лв.

От Асоциацията очакват тенденцията на поскъпване да продължи, съобщи БНТ.

“Ако се задържи тенденцията от последните два-три дни, цените няма да бъдат надолу. Очаква се леко повишение. По простата причина, че фючърсите за дизел и бензин скочиха на международните пазари. Това няма да се отрази веднага на колонките, но, ако се задържи така, след седмица може да има леко увеличаване с около една, две, три стотинки на ден”, заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Случва се по празниците, но вината наистина не е в играчите на пазара, обясни той.

„ Международната ситуация е много непредсказуема. Преди празниците няма да видим цена над 3,15. Това е лично мое мнение”, допълни Димитър Хаджидимитров.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че шоково поскъпване може да има само, ако бъде наложено ембарго върху вноса на руски петрол. Но и тогава не се очаква цените да стигнат 4 лева за литър.

“Това няма да бъде само казус на България, а на целия Европейски съюз, ако се наложи такова ембарго. Това може да доведе до шоково поскъпване на цените на горивата в страната. Съвсем грубите изчисления показват около 50-60 стотинки на литър за дизеловото гориво. Горе-долу толкова и за бензина. Над сегашната цена”, заяви Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.

 

от Мария Сивкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *