Първият мобилен телефон е тежал 1,3 килограма

На днешния ден преди 49 години, 3 април, 1973 година в Ню Йорк е направено първото обаждане по мобилен телефон в света.

Неговият изобретател е американецът Мартин Купър от компанията Motorola.

По това време Купър е председател, главен изпълнителен директор и съосновател на ArrayComm Inc, както и генерален мениджър на отдела за комуникационни системи на Motorola.

Първият GSM е тежал един килограм и триста грама и е дълъг 25 сантиметра. Той предоставял само 30 минути време за разговори, а зареждането му отнемало 10 часа.

След публичната демонстрация на тази “тухла”, Купър стартира 10-годишния процес на пускане на мобилния телефон на пазара. Motorola въвежда “DynaTAC” телефон през 1983 г.

„Хората искат да разговарят с други хора – не с къща, кабинет или кола. Предвид избора, хората ще изискват свободата да комуникират където и да са, без да се съобразяват с медни жици“, споделя Купър

Технологиите за безжична комуникация обаче са разработени много по-рано. Още през 30-те години те се прилагат в САЩ, най-напред от военните. Тогава е създаден и първият портативен телефон за автомобил. Иначе официално се счита, че първото обаждане по GSM e регистрирано в Ню Йорк именно на на 3 април 1973 г.

Клетъчните телефони започват да навлизат в употреба през 80-те години, а в България – през 90-те години. Обикновеният телефон се появява у нас през 1879 г. Хрониките сочат, че този необичаен за онова време апарат е свързвал кабинета на губернатора на Пловдив с канцеларията му. Първата междуселищна връзка е осъществена между Пловдив и София през 1891 г.

 

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *