Пътните строители отново излизат на протест

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

Пътните строители отново излязоха на национален протест, въпреки че вчера регионалната комисия прие предложението на „Продължаваме промяната“ АПИ да изплати 50% от парите за извършените ремонтни дейности.

Очаква се отново да бъдат блокирани 27 възлови пътища в цялата страна.

В София движението по булеварда пред Народното събрание се очаква да бъде затворено в 11 часа.

По време на протеста депутатите ще се провежда обсъждане на предложението, прието в комисията, касаещо именно до разплащането на задълженията към строителните фирми. Внесени са два проекта на решение: единият от Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“, и група народни представители, вторият от Настимир Ананиев и група народни представители от „Продължаваме Промяната“. Ако проектът бъде приет, забавените ремонтни дейности могат да бъдат възстановени веднага след празниците.

От своя страна общото събрание на Камарата призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като днес, по време на редовно си заседание, да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане.

На 13 април работещите в бранша протестираха в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов каза пред журналисти, че на коалиционния съвет в понеделник е постигнато съгласие да се използват и двете решения, които са внесени в Народното събрание, като се стъпи върху първоначалната идея, от която се е тръгнало – да започнат ремонтите по пътните участъци веднага, и да се продължи завършването на започнатите 278 обекта. Според него те са в много лошо състояние в момента.

За да се намали социалното напрежение, ще се разплатят половината от сумите, дължими на пътностроителните фирми от държавата, както и изцяло парите за маркировка и мантинелите. Останалите 50 процента ще минат през междуведомствената работна група за ревизия на възлаганията и на изпълнението на договорите, след това през решение на парламента, каза още министърът. Проверката на изпълнените дейности ще мине през регионалната комисия, която по думите му е в значителна степен компетентна да я извърши.

Министърът съобщи, че това решение ще бъде внесено в регионалната комисия и ще бъде оформено като редакция на внесеното от председателя на комисията Настимир Ананиев и група народни представители проекторешение. Проектът на решение бе приет вчера от ресорната парламентарна комисия. Надявам се, че в четвъртък ще бъде гласувано, не предвиждам повече турбуленции в коалиционния формат и смятам, че трябва да мине леко и по възможност без изненади, допълни вчера пред журналисти Караджов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *