РАМАДАН АТАЛАЙ: АСЕН ВАСИЛЕВ ДА НЕ СЕ МЕСИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

Планът за възстановяване е променен най-вече в частта за възобновяемите източници, където това управление се опитва да наложи само своето виждане. Визия, която в дългосрочен план няма да е в интерес на България, защото залитаме от една крайност – на друга“. Това коментира пред БНР народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Аталай бе категоричен, че е трябвало да бъдат разпределени ресурсите от Плана, за да могат да се построят нови мощности на ВЕЦ-ове, за да могат да се увеличат хранилищата за газ, за да се преустанови зависимостта от руски газ.

Трябваше да се пристъпи към построяване на ВЕЦ на Горна Арда. Ако бяхме се спрели на проекта за Дунава, но не посмяха нашите управляващи да го представят, мощностите щяха да са базови, защото река Дунав постоянно тече. А нямаше да разчитаме на някакви батерии“, каза още енергийният експерт на Движението за права и свободи.

Рамадан Аталай цитира министъра на енергетиката, който каза, че цялостната отговорност за Плана за възстановяване носи Министерството на финансите. „Разбирайте, че МФ не ни питат нищо, те си правят Плана, а ние се чудим как да изпълняваме записаното в него. Когато става въпрос за енергетика, означава, че това са инвестиции с бъдеще от 20-30 години. Затова нашите претенции са г-н Асен Василев, който няма никакъв опит в енергетиката, би трябвало да чуе Министерството на енергетиката да си каже становището“, каза Аталай.

Рамадан Аталай съобщи, че през последните 6 месеца производителите на електроенергия от фотоволтаици са взели 350 млн. лева печалба поради това, че правителството не е взело решение да преразпредели необоснованата печалба.

ДПС изготви законопроект, с който предлага до 80% от необоснованата печалба да бъде върната във Фонда за енергийна сигурност, откъдето да могат да бъдат подпомогнати и общините, и старческите домове, и детските градини“, припомни народният представител.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *