Ръководителят на правителствения щаб за бежанците е подал оставка

Ръководителят на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев е подал оставка. Това съобщи бТВ като уточнява, че оставката от поста Рачев е подал в сряда вечерта.

От Министерски съвет засега не коментират темата. Валери Рачев също се въздържа от коментар.

БГНЕС припомня, че в началото на месец март със заповед на премиера Кирил Петков беше създадена Оперативна координационна група, която да отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. За нейн ръководител бе определен Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера.

Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *