Светла събота е! Почитаме Йоан Кръстител

Днес е Светла събота!

Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Възкресението Христово.

Седмицата е наречена така, защото Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.

Днес православната църква почита свети Йоан – последният старозаветен пророк, наречен Предтеча и Кръстител. Според Евангелието той предсказва идването на месията – на Христос, а след това го кръщава във водите на река Йордан. Св. Йоан Кръстител бил аскет.

Той оставя завет към еврейския народ: “Покайте се, защото се приближи Царството Небесно” (Мат. 3:2). Този завет се отнася до всички човеци, защото означава да се покаем за греховете си, да изобличаваме греховете на другите, включително и на управляващите.

Йоан приел монашеството твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител свети Григорий Декаполит. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Йоан бил убеден защитник на православното учение.

Светла събота се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.

През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.  Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.

Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *