„Соло акт“ фест приключи с три специални извънредни награди

В Габрово приключи осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на сцените на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възраждане“ и спортна зала „Орловец“.

 

За първи път два журиращи състава – на експертите и на журналистите, определиха носителите на наградите. Професионалното жури от театроведи и експерти в областта на културата присъди шест приза в пет категории. Отличени актьори за женска и мъжка роля в категорията  „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ са: Йорданка Стефанова за превъплъщението ѝ в „Хроника на едно убийство“, реж. проф. Ивайло Христов и Александър Валериев за ролята му в „Писмо до съветско другарче“, реж. Николай Гундеров.

 

Наградата „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“ грабна актьора Милко Йовчев. Журито я присъди за режисирането му на публиката по време на спектакъла „Списък на всички страхотни неща“. Актьорът я посвети на режисьора на спектакъла – Боряна Йовчева.

 

Отличиха Майа Петрова в категорията „Изкуството на художника в моноспектакъла“. Призът е за сценографията ѝ в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“ на реж. Ваня Иванова.

 

Наградата за музика в категорията „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ отиде при Милен Апостолов за работата му в постановката „Полетът на къртицата“.

 

Призът „най-добър спектакъл“ журито присъди на постановката „Плач на ангел“ от Стефан Цанев. Моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев и режисьора Стоян Радев. Наградата обяви и връчи кметът на Габрово Таня Христова.

 

Всеки от отличените творци получи статуетка със символа на фестивала – петел, и парична сума в размер на 700 лв., осигурена от местни фирми, спонсорирали „Соло акт“. Наградените представители на държавни културни институти ще получат допълнителна парична сума за участието си от Министрество на културата. „Соло акт“ е вписан в Методиката на министерството за разпределяне на средствата от Закона за закрила и развитие на културата.

 

Специалната награда от актьора Димитър Маринов спечелиха младите творци Иванка Шекерова и Ивелин Николов. Те ще участват в майсторския му клас „Актьорска академия за екранни изкуства“, който ще се проведе тази есен в София. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Експертното жури отличи играта на Иванка Шекерова в моноспектакъла ѝ „Провинциални истории“ и превъплъщението на Ивелин Николов в детския куклен спектакъл „Не си търси белята“. Известният в Холивуд български актьор лично избра габровския театър и фестивала „Соло акт“, където дари двете места за участници в майсторския му клас.

 

Алтернативното жури на журналистите връчи наградата „Гласът на медиите“ на моноспектакъла „Полетът на къртицата“ на Полина Христова и режисьорката Веселка Кунчева. Чрез гласуване публиката избра за свой фаворит постановката „Хомеопатия за душата“ на Димитър Иванов-Капитана и Емил Йорданов. Те спечелиха наградата „Гласът на публиката“ с общо 81 гласа от всички зрители, посетили форума през шестте дни.

 

 

 

Още една извънредна награда беше присъдена на осмото издание на „Соло акт“. Габровските театрали отличиха актьора Андрей Карай и спектакъла му „Изповед“ с реж. Сергей Павлюк. Продукцията на Николаевския драматичен театър от Украйна не участва в конкурсната програма, поради невъзможността на

актьора да напусне страната си. Публиката го гледа на видеозапис. Инициатори на специалната награда са Държавен куклен театър – Габрово и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Тя е израз на подкрепа към актьора, Николаевския театър и Украйна.

 

Програмата на „Соло Акт 2022“ представи общо 13 постановки, от които 12 гостуващи на габровска сцена. От тях две бяха чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Във фестивала участваха Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театрална къща „Мим Арт“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумберай от Република Косово и ДТ „Рачо Стоянов“, който е организатор на събитието.

 

Кметът на Габрово Таня Христова и директорът на габровския театър Петко Койчев официално закриха осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Събитието се осъществи с подкрепата на Министерство на културата и Община Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *