Специалисти предупреждават: Промените при личните лекари ще ги ударят по джоба

от Kmeta.bg

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изразиха несъгласие с предложенията на председателя на парламентарната здравна комисия Антон Тонев за промени в модела на доболничната медицинска помощ в България. В писмо до медиите от сдружението посочват, че предложенията ще ощетят финансово личните лекари в страната, тъй като се предвижда промяна на принципа на плащане на брой пациент.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов коментира специално пред БНР: “Много от нашите колеги са притеснени, защото виждат една реставрация на стария тип система. В значителна степен вече и на пенсионна възраст, казват, ние нямаме повече сили да правим никакви такива реформи в нашата дейност, като финансиране, като 42% се получава за неограничен брой дейности, това са т.нар. тежки състояния, или извънпрофилактичните, диспансерните прегледи”.

Доктор Миндов добави още, че намеренията за реформи, изразени от доц. Антон Тонев, ще бъдат на практика неприложими, докато не се изготви ценово остойностяване на лекарския труд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *