Струнен квартет „Фрош“ отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов

Концерт на струнен квартет „Фрош“ ще отбележи 100-годишнината от рождението на Лазар Николов на 4 април от 19 ч. в Първо студио на БНР. Ще прозвучи знаковата камерна композиция Втори струнен квартет на Николов, както и произведения на Бах и Дебюси, научи ДУМА от Николета Еленкова.

Струнен квартет „Фрош“ е създаден през 2007 г. в София и започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР – „Солистите на радиото“. В последното десетилетие съставът се превърна в един от най-желаните за съвременните композитори интерпретатори и един от най-канените квартети в музикалните форуми.

Квартетът е носител на втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика в София и на първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на „Кристална лира“ в категория „Камерни ансамбли“ и на наградата „Златен квартет“ за високи художествени постижения на името на М. Големинов.

„Фрош“ осъществява български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Хенрик Гурецки, Ян Гросман, Освалдо Голихов, Стив Райх, Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, Драгомир Йосифов и Божидар Спасов, като част от творбите са специално написани за формацията. Квартетът прави звукозаписи за фонда на БНР на произведения от Владигеров, К. Илиев, Казанджиев, М. Георгиев, Керкелов,  Шостакович, Шуберт, Волф, Шьонберг, Веберн, Барток и Респиги.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *