Тайната на перфектния козунак на конци

Съвсем скоро предстои един от най-големите празници – Великден. А и с него и богата традиционна трапеза, която се подрежда на деня. Задължителният елемент на нея е козунакът. Според мнозина за перфектния козунак е необходим майсторлък и разбира се любов.

Ние пък ще ви разкрием двете тайни, които да използвате, за да сътворите най-вкусния великденски козунак на конци.

Търпение

Правилно номер едно е търпението. Търпение, спокойствие и пак търпение. Трябва да се заредим с позитивно настроение, да направим подреден план на всички важни стъпки от рецептата, и да запретнем буквално ръкави за едно запомнящо се кулинарно творение. Нужното време ще ни е необходимо както при правилното шупване на маята, така и при периода, в който тестото трябва хубаво да втаса. Така че ако искаме да пришпорим времевия процес и да използваме не толкова препоръчителните готварски хитринки (като използването на фурната като мигновен уред за втасване), то трябва да знаем, че в крайния резултат може да не присъства и нито едно козуначено конче.

Структура на конци

Всеки един кулинарен творец, който предприема решителността да се впусне в приготвянето на това сладко печиво, желае така търсената и първа отбелязвана от всички козуначени дегустатори структура на разтягащите се конци. Нужната стъпка за получаването на така изящните козуначени конци се състои предимно в правилното съотношение на захарта и яйцата в приготвянето на нашето тесто. Ако прекалим прекомерно с точно тези две съставки, то има вероятност глутенът в брашното да не успее да се активира до нужните нива, което е почти сигурна предпоставка, че няма да успеем да се зарадваме на козунак изпълнен като по конец.

Пекарни

Ако все пак изпитваме някакви затруднения с приготвянето на така вкусното козуначено изделие или просто обичаме повече да си го похапваме, отколкото да го създаваме, то спокойно можем да отскочим до някои от кварталните пекарни или магазини, където имаме богат избор от пресни и ароматни празнични козунаци.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *