Три участъка от АМ „Хемус“ ще бъдат готови до края на 2024 година

АВТОР СТРОИТЕЛИ-БГ

52 км от АM “Хемус” – първи, втори и трети участък от пътен възел “Боаза” до пресичането с пътя Плевен – Ловеч, ще да бъдат пуснати в края на 2024 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Трите участъка на АМ “Хемус” са в различна степен на изпълнение и до година и половина за пътуващите от Ловеч и региона пътят до София по новата магистрала ще е по-кратък, съобщи министърът. Прогнозното откриване на строителна площадка за участъци 4 и 5 е през 2022 г., а за участък 6 – през 2023 г. Целта е изграждането на АМ “Хемус” в участъка от пътен възел “Боаза” до пресичането с първокласния път Русе – Велико Търново да приключи до 2026 г.

Държавата дължи 34 млн. лв. с ДДС за извършени дейности по строителството на лот 2 и лот 3. “Важно е бързо да решим въпроса с инхаус договорите и да продължим напред. Иначе има опасност голямата мечта, каквато е построяването на автомагистрала “Хемус”, да се превърне във фиаско”, каза министър Караджов. Той коментира още, че през февруари в Министерски съвет е поискал съдействие за разрешаване на казуса.

Кметовете на общини от област Ловеч поставиха пред министър Караджов проблема с незавършените от миналата година ремонти на пътища. Министърът коментира, че тъкмо поради недовършените близо 280 обекта в страната е важно парламентът да разреши на пътната агенция да ги завърши по действащите договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *