Туристическият бранш в Кипър и България плаче за руснаците

Туристическият бранш в Кипър и България е притеснен за летния сезон през 2022 г. Заради санкциите срещу Русия руските гости вероятно ще останат почти изцяло извън страните. След спада в продажбите по време на пандемията на коронавируса сега много компании се опасяват, че няма да могат да свързват двата края още дълго време. А в същото време печеливш може да се окаже Турция: Анкара се противопоставя на санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Руският посланик в Никозия Станислав Осаджи заяви в прав текст пред кипърска телевизия малко след началото на войната: „Откъде Кипър ще вземе руски туристи? Те няма да дойдат!“ Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети. „Кипър се е простреля в коляното“, казва Осаджи. Вместо това руснаците щели пътуват до Турция и ще харчат парите си там.

Преди това руснаците съставляваха около 25% от почиващите на острова, пояснява германската икономическа телевизия N-TV. „Ако приемем, че ще загубим всички тези гости, това ще ни струва до два процента от брутния ни вътрешен продукт“, предупреждава министърът на финансите Константинос Петридис.

И други туристи заобикалят България

Лош летен сезон се очертава и за българското Черноморие. В много от хотелите в страната са настанени бежанци от войната в Украйна. Освен руските и украинските туристи и около 350 000 руски собственици на ваканционни имоти също могат да пропуснат възможността да се възползват от тях – в момента между страните няма самолетни връзки. Освен това от началото на войната почти няма резервации от туристи от Западна и Централна Европа. За тях България вероятно е твърде близо до театъра на военните действия.

Остава открит въпросът дали руските туристи ще предпочетат тази година Турция. И там индустрията се опасява от спад. „Ако войната продължи и няма ново развитие, само 30% от руснаците, които иначе ни посещават, ще дойдат“, казва Мехмет Ислер, ръководител на туристическата асоциация Etik, пред турските медии. Вече имало и доста отменени резервации. През 2021 г. Турция успя да привлече 4,6 млн. туристи от Русия, следвани от около 3 млн. германци и 2 млн. украинци, сочат данните на статистическия орган.

От друга страна, агенциите за недвижими имоти в Анталия отчитат значително повече запитвания от руски и украински клиенти. Озкан Текче от агенцията за недвижими имоти Antalya Homes пояснява, че търсенето е два и половина пъти по-високо от обичайното по това време на годината.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *