Чебурашки на амбразурата

Опре ли ножът до кокала, критериите падат на минимум. Това е житейска максима, която машината за манипулации на медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев знае от собствен опит. Във времена на криза, няма място за придиряне. Важното е задачите да се изпълняват, опорките да се повтарят на принципа на нацисткия идеолог на пропагандата Гьобелс, а нормата от клевети да бъде изпълнена. За да се залива общественото пространство с лавина от фалшиви новини.

И тъй като и тази задача като всяка останала има нужда от изпълнители, когато нормата стане твърде висока, в покриването й се включват всякакви нелепи „герои“ на псевдожурналистическия труд. Последният пример в тази насока е нароченият за разследващ журналист, а отскоро и за политолог – Димитър Стоянов от bird.bg. За забравилите – това е новоизлюпеният сайт на бившия „бивол“ и настояща „птичка“ (бел.р. bird е птица на английски) Атанас Чобанов. Но за него след малко.

В сряда въпросният новоизпечен политолог и самозван разследващ журналист се появи в една от кабеларките в страната, уж за да коментира закриването на спецсъда. Казваме уж, защото в крайна сметка се оказа, че е там,

за да изчурулика на нов глас стари опорки на кръга „Капитал“ на Прокопиев
срещу основния враг на енергийния олигарх – депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски. Народен представител, превърнал се в мишена №1 на машината за клевети на този кръжок за манипулации заради упорството си да изкарва наяве закононарушенията на каолиновия бос и аферите, с които години наред източва обществените ресурси и джобовете ни.

В резюме брадясалите опорки звучаха по следния начин – Русия е виновна за корупцията у нас, а Пеевски „очевидно“ е свързан с Русия. Твърдение, на което „борците“ срещу идеологическите диверсии в Шесто управление в ДС гарантирано биха завидели. Защото подобна манипулация е като извадена от наръчниците на Държавна сигурност – докато в първата част на изречението определено има голяма доза истина, то втората си е чиста проба лъжа. И говорителят на опорката явно добре го осъзнаваше, защото въпросното „очевидно“ не бе подкрепено с никакви факти. Ако се питате защо, обяснението е прозаично – такива изобщо не съществуват. Важното обаче е да се навърже истината с лъжата, за да излезе цялото изречение вярно.

Докато руските връзки на Пеевски са в сферата на фентъзи жанра обаче и това се знае и от авторите на опорката и от ретранслаторите й, то фактите, свързващи и говорещия, и работодателя му в bird.bg Атанас Чобанов, и менторът им Иво Прокопиев с Кремъл са повече от крещящи.
Чобанов например е
обвързан с руската пропаганда не само по убеждение, но и по семейна линия.

Бивш комсомолски секретар по времето на соца и кандидат за член на БКП, при емиграцията си в Париж се жени за руската журналистка Мария Онучко, работеща за един от основните инструменти на задграничната кремълска пропаганда „Русия отвъд“. Така по интимна линия става и зет на бившият дългогодишен кореспондент в Северна Африка, Париж и Брюксел на други знакови медийни инструменти на Кремъл – „Риа новости“ и „Интерфакс“ – Виктор Онучко. Едва ли е нужно да напомняме, че в тоталитарните държави чуждестранните кореспонденти често пъти съвместяват журналистическата професия с други дейности. Разузнавателни такива.

Това не пречи обаче на Чобанов и на другарчето му Димитър Стоянов да се правят на ударени и досущ като едни Чебурашки да застават на амбразурата и да лепят на други етикетите на „руски пропагандатори“. Сравнението с руския анимационен герой далеч не е случайно. Макар да не са безобидни като анимационния си прототип Чебурашка, и Стоянов и Чобанов имат уши като пеленгатори, работещи за този, който поръчва музиката. Последният го доказа нагледно като

записа незаконно неофициален разговор с представител на US посолството у нас.

И се стигна до безпрецедентната ситуация чуждестранната мисията да излезе с официално становище, осъждащо подобни практики, които впрочем са добре познати за тоталитарните служби като руската КГБ например.

А докато се чудим дали Чобанов е взел ноу хау от тъст си, е добре да се помни, че и менторът на машината за манипулации, за която работят и той, и Димитър Стоянов, е с дебели връзки с приближени до Кремъл олигарси. Съвсем наскоро например медийно разследване показа тежки обвързаности между енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, санкционираната от ЕС и САЩ руски държавен банков гигант „Сбербанк“ и приближения до Москва украински олигарх Ринат Ахметов.

И за разлика от твърденията на Прокопиевите Чебурашки, данните за въпросните връзки на Прокопиев са подкрепени от железни доказателства. Като например факта, че брата на дясната му ръка Юри Катанов – Георги Катанов, е член на надзора на банката на Ахметов – FUIB. А брата на лансирания на няколко пъти от Прокопиев първо за вице, а след това за гуверньор на БНБ Илиян Михов – Валентин Михов,  също е бил в надзора на FUIB, а преди това е работил и за „Сбербанк“.

На този фон далеч не е изненадващо, че през 2015 г. не друг, а флагмана на машината за медийни манипулации на енергийния олигарх – „Капитал“, единствен в България и един от малкото в света направи интервю със санкционирания от ЕС и САЩ пропутински руски олигарх Константин Малофеев. Все факти, доказващи кои са истинските проводниците на кремълско влияние и интереси у нас. За да ги прикрие обаче Прокопиев и глашатаите лепят етикети на други. И пращат Чебурашки на амразурата, за да повтарят лъжите навсякъде, където могат. С надеждата, че обществото ще им повярва и ще забрави и за номенклатурния произход на българската олигархия, в частност на Прокопиев. И за бандитското му забогатяване за нощ чрез престъпната приватизация на „Каолин“ и „Дамяница“. И за източването на джобовете си с напомпаните от „зелената добавка“ сметки за ток. И за руските му обвързаности…

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *