Честит празник, психолози!

Днешната дата 4 април се отбелязва като Ден на психолозите в България.

Този празник се отбелязва от 1995 година насам.

Най-старото и многобройно сдружение на психолозите у нас е Дружеството на българските психолози. Дружеството е основано на 5 май 1969 г. и обединява голям брой висококвалифицирани психолози, които работят във всички области на психологическата наука и професионална практика. То е национално представителен член на най-големите международни организации – Световният съюз на психолозите (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP) и Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA).

Буквално „психология” на гръцки означава „наука за душата”. Това е научна дисциплина, изучаваща умствените процеси и поведението на хора или животни.

Психолозите обикновено съветват човек как да се справи с проблемите на всекидневния живот. Помагат на хора, които си задават въпроси и търсят отговорите им.

Ролята на психолога е да помогне на човека да излее негативизма на душевността и да превърне тези чувства в доверие, разбиране, жизненост и любов.

Основни обекти на изследване в психологията са възприятията, познавателната способност, вниманието и емоциите. Някои учени, особено привържениците на дълбинната психология, включват в този списък и несъзнаваното. Психологията разполага с множество различни методи за изследване на човешката психика. Едни от основните са наблюдение, беседа, интервю и анкета.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.