ЮСЕИН ВЕЙСЕЛОВ: МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ БЯГАТ ЗАРАДИ НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ

Министър Сербезова, в отговор на мой въпрос по време на първия блиц контрол в здравната комисия на НС, Вие заявихте, че първият Ви приоритет е електронното досие, втория – решаването на проблема с медицинските кадри. С тези думи народният представител от ДПС Юсеин Вейселов се обърна към здравния министър проф. Асена Сербезова по време на пленарните разисквания за политиката на правителството по преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри, както и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България. Дебатът бе иницииран от ДПС след питане на народния представител от Движението доц. д-р Джевдет Чакъров.

Този проблем не е от днес. Той съществува от дълги години и решаването му ще ни коства доста усилия. Но времето, с което разполагаме, вече е твърде малко. Около 70% е дефицитът на лекари, около 90% – на медицински сестри. Всяка минута е важна, подчерта Вейселов.

От мои разговори с млади специалисти в сферата на здравеопазването разбирам, че най-големият, основният проблем е заплащането, каза народният представител от ДПС. И допълни, че точно заради това още със старта на следването си почти всеки студент по медицина „вече се назначил в друга държава“.

Причините са две – доброто заплащане и много добрите условия на труд, изтъкна Вейселов.

В този връзка моето предложение е: тези пари, които се даваха по чл. 5 от бюджета за НЗОК, да останат към заплатите на лекарите и по възможност да се удвоят. Защото друго ще е мисленето на един млад човек, ако започне работа със заплата около 1500-1600 лв. и в последствие тази заплата да се увеличава, каза народният представител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *