Бъде еко герой: Участвай в почистването на речни и гористи терени през април и май

Автор: Дара Сапунджиева

В началото на април „Успелите“ ви разказа за кампанията „Седмица на гората“ в рамките на която бяха организирани мащабни кампании по залесявания и почиствания на горските територии в страната чрез помощта на гражданите и доброволческите организации.

Въпреки края на инициативата, грижата за природата трябва да продължи като това е и основната мисия на две еко кампании, за които „Успелите“ обобщават:

Пролетно почистване на Бакьовска река

“Боклуците, изхвърлени на бреговете на реката, остават там с години, като по този начин замърсяват почвите, стават храна на животните и грозят пейзажа. С прииждането на реката пък има опасност да стигнат и до други водоеми. Помогни този сценарий да не се осъществи” – с тези думи стартика кампания по почистванеот на Бакьовската река.

На 1 май ще се състои почистване на Бакьовската (Батулийска) река в село Бакьово, намиращо се на около един час от столицата с помощта на лек автомобил.

Източник: Живот без следа

Зад идеята на инициативата стои проектът на пътешетвениците и основатели на Balcanic Асен Величков и Лаура Славов –  “Живот без следа, който има за цел да популяризира и възпита в младите хора пет основни принципа за поведение в природата: да бъдеш подготвен, да избереш подходяща активност според възможностите си, да прибираш боклука си в раницата, да сведеш до минимум въздействието на огъня и да уважаваш останалите хора, животните и околната среда.

Поради зачестелите пролетни дъждове и разтапянето на снега, река Бакьовска започва да се запълва с отпадъци част, от които са купища от пластмасови боклуци. За да предотвратят пълното замърсяване на реката, организаторите на събитието отправят апел за участието на доброволци, които да помогнат  за почистването на реката.

Събитието ще се проведе от 10:30 до 16:00 като сборният пункт ще бъде в село Бакьово пред единствения магазин в селото.

Ако не разполагате с кола, може да стигнете до точката на събитието като вземете  влак до с. Реброво, но за съжаление няма дирекна връзка до село Бакьово. Въпреки това, организаторите ще съдействат с логистиката като ще направят координационна група за споделен транспорт, така че и хората без кола да успеят да стигнат до мястото.

Нужна екипировка за участие в събитието ще включва удобни обувки, леко яке, по възможност гумени ботуши, а организаторите ще раздадат на място чували и ръкавици, дарени от Greenpeace.

Няма възрастово ограничение за участие в събитието, но ако има участници под 18 години, е добре да дойде с придружен, а ако такъв не може да присъства  участникът се задълважа да донесе декларация за информирано съгласие от родител/настойник.

Повече за дейността на проекта и ка да се присъедините към събитието може да прочетете ТУК. 

Пролетно почистване на Природен парк “Странджа”

Екологичното сдружение “За Земята” вече 24 години си поставя за цел да събира и разпространява информация, свързана с проблемите на околната среда; да съдейства за формиране на природозащитна култура; повишаване на общественото съзнание относно застрашеното състояние на планетата и да организира директни акции и кампании за защита и възстановяване на околната среда.

Именно това ще бъде и фокосът на организираното пролетно почистване (29 април – 2 май) на Природен парк “Странджа” – най-голямата защитена природна територия в България.

Източник: Почивка.бг

За да може мисията на “За Земята” да бъде успешна, организаторите отправят покана за сформиране на две доброволчески групи – почистване на природата в района и помощ в подготовката на храна за останалите доброволци, които участват в мисията.

Трябва да имате в предвид, че мисията ще се осъществи сред природата и в планината, така че всеки доброволец трябва добре да прецени възможностите си да се включи. На място ще има аптечка, а при нужда ще се търси и професионална помощ. Също така участието в кампанията включва и доброволческата такса под формата на дарение, подкрепящо чистенията, в размер на 15 лв.

Организаторите ще се погрижат да осигурят транспорт от Бургас до началната точка при достатъчно заявили желание във формуляр за записване, който ще бъде заплатен съвместно от всички участници. Вегетарианска храна за доброволците ще бъде подготвена за целия период на събитието, а престоят ще бъде организиран на палаткови лагери, които ще се разположат на поляни в областта Петрова нива.

При влошаване на метеорологичната обстановка организаторите ще се адаптират към средата и условията.

Програмата на събитието може да проследите тук:

  • 29 април – пристигане в местността Петрова нива, организиране на лагер, запознанство и почистване в района;
  • 30 април – почистване в околността, лъчове към село Стоилово и местност Тракийски лагер, по поречието на река Велека и река Младежка;
  • 1 май – преход към село Заберново и почистване;
  • 2 май – довършване на почистването и натоварване на боклука на камион.

Нужна екипировка за участие в почистване:

  • палатка;
  • шалте;
  • спален чувал;
  • челник/фенер;
  • посуда за хранене и пиене.
  • удобна раница (с възможно най-компактен багаж);
  • удобни дрехи за участие в почистване и престой на открито;
  • подходящи обувки за планина, които не пропускат вода;
  • дъждобран/яке за дъжд;
  • бутилка за вода

Допълнителна информация за кампанията и как да се запишете за участие може да прочетете ТУК.

Източник на корица: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *