Министър Борислав Сандов: Няма да оставим в България да се унищожава природно наследство

Продължава административно-наказателната процедура, предприета от РИОСВ – Благоевград за констатираните нарушения в Природна забележителност „Мелнишките пирамиди“.

Актът за установяване на административно нарушение е връчен на нарушителя със съдействието на полицейските органи. Установеното нарушение е, че в обхвата на скат в близост до черквата „Св. Петка“ са извършени изкопни дейности и са отнети земни маси, използвани за засипване и заравняване на сухо дере. От засегнатата площ е премахната дървесната, храстова и тревна растителност. В обхвата на сухото дере, извън изравнената площ, е извършена сеч на дървесна растителност от бряст, мъждрян, акация и бор. Извършените дейности са довели до повреждане и изменение на естествения облик на Природна забележителност „Мелнишките пирамиди“ и са в нарушение на забраната по чл. 24 от Закона за защитените територии и на режима, определен в заповедта за обявяване на природната забележителност.

Предстои произнасяне от директора на РИОСВ – Благоевград по образуваната административно-наказателна преписка. Прокуратурата също проверява случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Припомняме, че преди Нова година министър Борислав Сандов разпореди незабавна проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции по сигнал за установено нарушение в защитената територия. През януари т.г. министърът направи и проверка на място, по време на която заяви категорична позиция, че МОСВ ще осъществи всички свои правомощия за извършеното административно нарушение.

„Няма да оставим в България да се унищожава природно наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“ – изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не да се унищожава заради нечии интереси.

„Ще продължаваме да следим за всяко нарушение. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други сигнали, за да можем да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“ – категоричен е министър Сандов

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *