Награда „АртАкция на годината“: Изрази се с изкуство!

Настана моментът да обявим имената на арбитрите, които поеха тежката отговорност да отсеят победителите сред номинираните творци и общественици в рамките на първото издание на награда „АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“ Всеки един от представителите на журито е независим професионалист, чиято обективност и експертност в съответната област не подлежи на съмнение.

 

В категория СмАрт: „Литература и хуманитаристика“ тази година журито е представено от писателя Георги Тенев, Бойко Ламбовски в качеството му на поет и публицист и Жанина Драгостинова, преводач и публицист. Съдържанието на номинацията може да бъде: успешно осъществена акция за насърчаване на четенето, промотиране на неиздавано досега литературно произведение, литературен фестивал, литературна премиера, кампания в социалните медии или всяка друга акция/събитие/инициатива, която съответства на посочените критерии и изисквания.

 

В категория РеАкция: „Обществена позиция и социална отговорност“ номинираните артисти и инициативи ще бъдат оценявани от: Иван Димов – основател на фондация „Сингъл Степ“, програмния директор на „Дарик“ Константин Вълков и Олга Минева, основател на фондация Emprove. Тук могат да бъдат номинирани артисти и общественици с прояви, които имат силен положителен отзвук, хуманна кауза и допринасят за развитие и усъвършенстване на средата, в която живеем.

 

В категория ИнтерАкция: „Културна журналистика журито е представено от: културолога и медиен експерт Георги Лозанов, преводачката Златна Костова и журналиста Даниел Ненчев. Номинираните могат да бъдат журналисти, медийни активисти и общественици, които се отличават със своята дейност през годината и/или са реализирали публикации с голяма обществена значимост. Категорията обхваща всички видове медии, както традиционни, така и онлайн медийни платформи, в т.ч. печатни медии, радио, телевизия, социални медии, подкаст, блог, влог и пр.

 

Победителите в категория РестАрт: „Екология, благотворителност, иновации“ тази година ще бъдат отличени от: Кремена Кунева, основател на фондация  #ЗаДоброто, музикалния продуцент Саня Армутлиева и журналистката Краси Генова. Както подсказва заглавието на категорията, тук могат да бъдат номинирани изключително разнообразни акции и прояви, били те индивидуални или групови, свързани с благотворителност, екологична или друга социалнозначима кауза, иновативен подход към решаването на наболели проблеми и др.

 

Категория АвангАрт обхваща артисти и прояви в три направления или подкатегории: „Визуални изкуства/Сценични изкуства/Дизайн и мода“. Представителите на журито в направление Визуални изкуства са: актрисата Мартина Апостолова, фотографът Стефан Щерев и Анна Симеонова, художник плакатист. В направление Сценични изкуства решение ще вземат: Коста Каракашян – хореограф и режисьор, артистичният директор на фестивала Master of Art Найо Тицин и актрисата Силвия Петкова. Предстои да бъде обявено журито в подкатегория  Дизайн и мода.

 

Допълнителна информация за членовете на журито във всяка от посочените категории можете да намерите на платформата на наградите: https://awards.atrakcia.bg.

 

Сесията за номиниране на културни проекти, арт събития и индивидуални творчески изяви е отворена до 30 май 2022. Номинираните артисти следва да са реализирали  съответните проекти и инициативи в интервала 1 април 2021 – 1 април 2022. За награда в съответната категория можете да номинирате себе си или друго лице. Желателно е номинацията да бъде придружена със стегната мотивация от 2-3 реда, линкове и/или изображения за илюстрация на събитието/културния продукт.

 

Основните критерии за излъчване на победителите са: оригиналност и значимост на проявата, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородна кауза. Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни 2022 г. Церемонията по награждаване на отличените във всяка категория е предвидена за 22 юни 2022 г.

 

Форма за участиеhttps://awards.atrakcia.bg

 

Първото издание на награда „АртАкция на годината“ се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство „Колибри“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *