Непоказвани творби на Майстора в галерия „Лоранъ“

Галерия „Лоранъ“ отбелязва 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, един от най-големите български живописци. Изложбата в салона на ул. „Оборище“ 16 в София представя непоказвани творби от колекцията на галерията. Присъстват одухотворени живописни портрети, голямо- и малкоформатни рисунки на известни живописни творби, проекти за плакати и приложна графика, научи ДУМА от Марияна Аврамова и Лаврен Петров, чието представяне на изложбата очертава акцентите в нея.
Актуално звучене с днешната сложна международна ситуация показва проектът за плакат върху амбалажен картон „Да живее мирът между народите“. Посланието, ясно и недвусмислено, се съдържа не само в надписа, но и в образността. Използвани са универсални символи и жестове, гълъба на мира, деца с вдигнати в молитвена поза ръце и др.
Друго произведение, с приложна насоченост, заслужава особено внимание заради модерното си пластично решение. То представя двоен портрет на Георги Димитров, вероятно първоначален проект за плакат. Творбата е рядък образец от българското изкуство, създадена с пропагандна цел, която се разминава с принципите на нормативната естетика от края на 40-те години на ХХ век. Несъмнено е част от епохата, в която е създадена, и в същото време стои свободомислещо. Изненадва ни хрумването да бъдат съчетани два разноцветни контурни силуета, очертани само в областта на сянката и полусянката на персонажа. Това създава ритъм, движение и дълбочина в композицията, но и плакатност. Очертанията напомнят декоративен орнамент и придават строгост на изражението.
Истинските акценти в експозицията намираме сред богатите на характери портрети, в които преобладаващата част от моделите са близки, приятели и познати на художника. Три от тях имат подобни пластични характеристики, но са предадени с умерена доза експресия.
Дамският портрет на жена с тъмнокафяво палто от 20-те години на ХХ век е най-ранната творба в изложбата. Главата на жената е категорично изведена като тоналност в синхрон с фона и е с мека пастелно-сива моделировка.
Творбата „Момичета сред макове“ спада към детските портрети с фон от цветя. Композиции, които в творчеството на Майстора са символ на нежност, свежест, младост и растеж. Картината има ценна семейна история и постъпва в колекцията ни от Хърватска след дълги преговори. Миналото й е свързано със съдбата на лекар, който обича изкуството и я получава като дар в средата на 30-те години на ХХ век от свои благодарни пациенти, които я притежават от Майстора. Собственикът я пази години наред, закачена на едно и също място в къщата. Неговата внучка помни историята, продължила повече от 80 години, и я разказва с охота. Успех за екипа на галерията е, че върна платното в родината, като пътува до Загреб и го откупи.
Част от експозицията са две голямоформатни рисунки, които представляват подготовки за известни живописни платна. Първата е предварителен картон за работата „Баба Митра от с. Дивля“, известна ни от Кюстендилската художествена галерия. Следващата е рисунка с въглен върху амбалажна хартия на старец, носещ мотика със стомна на рамо, подготовка за „Селянин с мотика“ от СГХГ.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *